Zoeken

Wereld-Marokkanen en belastingvrijstelling, wat zegt de douane

7 juli 2023 - 14:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Veel Marokkanen die in het buitenland wonen doen aankopen wanneer ze op vakantie zijn in Marokko. Kunnen deze aankopen belastingvrij zijn, of anders gezegd, kan de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) aan deze kopers worden terugbetaald? Hier is het antwoord van de Marokkaanse douane.

"Marokkanen die in het buitenland wonen en Marokko bezoeken, kunnen de BTW terugvorderen die zij hebben betaald op niet-commerciële aankopen die bestemd zijn om in het buitenland te worden gebruikt. De BTW-vrijstelling kan worden toegepast op goederen die op dezelfde dag zijn gekocht, bij dezelfde (erkende) verkoper, en voor een bedrag dat gelijk is aan of hoger is dan tweeduizend (2000) dirhams, inclusief BTW", meldt de douane in haar Gids voor wereld-Marokkanen.

Lees ook: Goed nieuws voor wereld-Marokkanen: verhoging vrijstelling (formulier)

De Administratie van Douane en Indirecte Belastingen (ADII) heeft een lijst opgesteld van goederen die niet in aanmerking komen voor douanevrijstelling. Dit omvat bijvoorbeeld "voedingsproducten, tabak, medicijnen, edelstenen, wapens, vervoersmiddelen voor privégebruik en hun uitrusting, en culturele goederen."

Lees ook: Mogen Wereld-Marokkanen hun auto in Marokko verkopen?

Om in aanmerking te komen voor terugbetaling, moet de wereld-Marokkaan "voor inscheping de gekochte goederen presenteren aan de douanediensten, samen met de factuur en het verkoopbewijs in drie exemplaren dat door de verkoper is uitgegeven." Daarna moet "het verkoopbewijs met de stempel van de douane binnen drie (3) maanden na de aankoopdatum van de artikelen worden overhandigd aan de dienstverlener van de belastingvrijstelling."

Bladna.nl