Zoeken

Wereld-Marokkanen: verhoging vrijstelling (formulier)

2 juni 2023 - 10:51 - Marokkanen in het buitenland

©

De ontvangst van Marokkanen die in het buitenland wonen is de afgelopen jaren geleidelijk verbeterd in Marokko, hoewel er nog extra verbeteringen nodig zijn. Dat meldt de Marokkaanse douane in een document gewijd aan de Zomeroperatie Marhaba 2023. Hier zijn de nieuwigheden van dit jaar.

Dit jaar is de campagne gericht op het waarmaken van de verbeteringen die door Koning Mohammed VI werden gevraagd in zijn toespraak van 20 augustus 2022. De monarch moedigt de administraties aan om de procedures aan te passen aan de behoeften van Marokkanen die in het buitenland wonen en hun investeringsprojecten te ondersteunen.

Lees ook: Operatie Marhaba: verbeterde consulaire diensten voor Marokkaanse diaspora

De verschillende structuren van de administratie, zowel op centraal als regionaal niveau, zijn gemobiliseerd om deze richtlijnen in de praktijk te brengen. Het doel is om de toegang van wereld-Marokkanen tot procedures die hen betreffen bij hun aankomst, verblijf en vertrek uit Marokko, te vergemakkelijken. Een gepersonaliseerde service zal beschikbaar worden gesteld om wereld-Marokkanen met investeringsprojecten te adviseren en te begeleiden, aldus de douane.

Nieuwe maatregelen zijn gepland voor dit jaar. Gezien de wereldwijde inflatie zal de vrijstellingsdrempel voor niet-commerciële goederen die door wereld-Marokkanen worden ingevoerd tijdens hun vakantie, stijgen van 20.000 tot 25.000 dirham.

Ook de regels voor de tijdelijke invoer van auto’s veranderen. Het is voortaan mogelijk om het document voor tijdelijke invoer (AT-kaart) van een toeristisch voertuig te verkrijgen met een niet-gelegaliseerde volmacht. Ook mag een voertuig vanaf nu zonder gelegaliseerde volmacht worden bestuurd, ook al is men niet de houder van de AT-kaart.

Lees ook: Marhaba 2023: Spanje belooft gemakkelijker doorgang voor Marokkanen in Europa

Ten slotte wordt er extra inspanning gevraagd om de samenwerking en coördinatie met verschillende actoren te versterken, waaronder de Mohamed V Stichting voor Solidariteit, de Hassan II Stichting voor Marokkanen in het buitenland, het ministerie van de Marokkaanse diaspora, de DGSN en de lokale autoriteiten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team