Zoeken

Wassim uit Helmond krijgt te maken met racisme op Marktplaats

23 maart 2021 - 18:40 - Wereld

©

Toen de 15-jarige Wassim Toub uit Helmond zijn Playstation op Marktplaats wilde verkopen, kreeg hij meteen een berg racistische opmerkingen over zich heen. Zijn moeder schrok er zo hard van dat ze in haar pen kroop en een bericht deelde op sociale media die viraal ging.

Wassim, een VWO-leerling op het Carolus in Helmond, had onder zijn eigen naam een account aangemaakt op Marktplaats om zijn Playstation te verkopen. Hij had namelijk geld nodig voor een pc-scherm. "Er kwamen discriminerende en weinig serieuze reacties op mijn advertentie", vertelt Wassim aan het Brabants Dagblad. De eerste reacties die binnenkwamen waren al meteen raak: ’Jullie krijgen al zoveel geld van de overheid’ en ’kut Marokkaan’. "Toen ik mijn naam had aangepast op Marktplaats was ik mijn Playstation zo kwijt, en nog voor een hoger bedrag dan dat hij oorspronkelijk te koop stond."

Najat Toub, de moeder van Wassim, vertelt dat zijn oudere broer vond dat hij "erg dom was geweest, ik schrok van die opmerking, ik had daar nog nooit zo over nagedacht. Mijn kinderen hebben namen meegekregen waar ze trots op mogen zijn." Ze kreeg een massa reacties op het bericht waarin ze beschrijft hoe haar zoon werd aangevallen op Marktplaats.

Ook Aletta Smits, associate lector aan de Hogeschool van Utrecht, las het verhaal van Najat met wie ze eerder samenwerkte. Ze schoot in actie en schonk een pc-scherm aan Wassim. "Ik doe onderzoek naar pubers en naar pubergedrag. Als pubers pijn worden gedaan, dan gaan ze generaliseren. Hoeveel gematigdheid en zelfbeheersing moet je als vijftienjarige jongen wel niet kunnen opbrengen als je je online begeeft op Marktplaats? Ik was echt van mijn stuk door die discriminerende reacties."

Marktplaats betreurt deze gang van zaken en spoort gebruikers aan om altijd melding te maken van ongewenst gedrag. "Wij betreuren deze situatie en vervelende ervaring voor Wassim ten zeerste. Marktplaats is een platform waarop iedereen op gemakkelijke en plezierige manier met elkaar kan handelen. Er zijn geen cijfers van meldingen van deze strekking beschikbaar. Echter, iedere melding is er een teveel, Marktplaats neemt deze meldingen dan ook zeer serieus", laat een woordvoerder weten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team