Zoeken

Fatima H. krijgt 4 jaar cel na ontsnapping uit Syrisch detentiekamp

14 april 2021 - 20:20 - Wereld

©

Fatima H. heeft van de rechter een celstraf van vier jaar gekregen. Dat komt overeen met de eis van het OM tegen de vrouw die tot het allerlaatste moment in Syrië bleef wonen. Ze reisde naar het land om deel uit te maken van het kalifaat van Daesh, dat inmiddels niet meer bestaat. Een Nederlander hielp haar ontsnappen uit een detentiekamp in Syrië.

Van de celstraf zijn 16 maanden voorwaardelijk en als Fatima H. vrijkomt, wacht haar een proeftijd van drie jaar. Vermoedelijk zal ze niet in Nederland kunnen blijven omdat ze haar Nederlanderschap kwijtraakte. Ze beschikt ook over een Marokkaans paspoort. De rechter rekent H. vooral aan dat ze er tot op het laatste moment voor koos om in Syrië te blijven. Er werd wel gekozen om vier jaar, in plaats van vijf te vorderen, omdat H. nog maar 17 jaar oud was toen ze uit reisde, schrijft het AD.

H. maakte volgens de rechter daadwerkelijk deel uit van de terroristische organisatie. Ze schaarde zich achter het gedachtegoed en trouwde met een lid van Daesh. Daarnaast plaatste ze zelf ook wervende berichten op internet om anderen te overtuigen. Uit FBI-stukken blijkt dat Fatima actief was in de WhatsApp-groep ’Marktplaats van het kalifaat’, waar bomgordels, wapens en kinderkleding te koop werden aangeboden. Fatima zegt zich niet meer te herinneren waarom ze daar om wapens heeft gevraagd.

Na de val van het kalifaat kwam H. in een detentiekamp terecht. Ze kon in 2019 ontsnappen met de hulp van jihadist Samir A., voormalig lid van de Hofstadgroep. Tijdens haar verblijf in Syrië is H. gewond geraakt en heeft ze in het ziekenhuis gelegen. Deze gebeurtenis herbeleeft ze vaak in de gevangenis in Zwolle, waar ze nu verblijft. Haar twee kinderen verblijven bij familie. Ze hoopt opnieuw een toekomst met hen op te bouwen wanneer ze vrijkomt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team