Zoeken

Grote toename racisme-meldingen in Nederland

23 april 2021 - 17:00 - Wereld

©

Nog nooit eerder werd het College voor de Rechten van de Mens zo vaak om een oordeel gevraagd in situaties waarin mensen zich slachtoffer voelen van racisme of discriminatie. Dat schrijft het college in haar jaarlijkse Monitor Discriminatiezaken.

Het college kreeg 638 verzoeken om een oordeel uit te spreken over een situatie waarin iemand zich gediscrimineerd voelde. Dat zijn zo’n honderd meldingen meer dan in 2019. Voorzitter Adriana van Dooijeweert van het College voor de Rechten van de Mens zei in het NOS Radio 1 Journaal dat meldingen over racisme bijvoorbeeld te maken hadden met de kinderopvangtoeslagaffaire bij de Belastingdienst. "We kregen veel vragen en verzoeken, maar ook een klacht van iemand die continu gecontroleerd wordt, vernederend behandeld wordt aan de telefoon, en zegt: ’Dat heeft er echt mee te maken dat ik niet in Nederland geboren ben’."

Volgens van Dooijeweert hadden ook de antiracismedemonstraties van de Black Lives Matter-beweging en de racistische bejegening van Aziatische Nederlanders in de eerste maanden van de coronapandemie een effect op het aantal meldingen. "Dat is voor ons aanleiding geweest om het project institutioneel racisme te beginnen, om beter te onderzoeken hoe dit in Nederland zit. Overheden hebben de verplichting om te zorgen dat racisme wordt voorkomen en bestreden. Het project is ook bedoeld om naar overheden toe duidelijker te zijn over wat die verplichting inhoudt."

Maar in het afgelopen coronajaar vroegen de meeste mensen om een oordeel omdat ze zich benadeeld voelden vanwege hun handicap. "Bijvoorbeeld over winkels die slecht toegankelijk zijn, doordat mensen met een beperking een wagentje of mandje moeten meenemen, wat ze soms helemaal niet kunnen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team