9 december 2022 - 16:00 - Wereld
Nu de Rode Duivels zweer thuis zijn is de stemming in België minder euforisch dan in Marokko. Het Belgische elftal was één van de titelfavorieten maar heeft die verwachtingen niet waar kunnen maken. Marokko staat daarentegen inmiddels in de kwartfinales van de wereldbeker. Een groep Vlamingen steunt nu, ondanks de vele negatieve reacties, de Atlas Leeuwen. Ze hebben een Marokkaanse partner, wonen al lang in Marokko of hebben sympathie voor de Marokkaanse gemeenschap in België.
De 63-jarige Rudi Kennes uit Willebroek heeft de Marokkaanse vlag uitgehangen. Hij is getrouwd met de Marokkaanse Karima. Wanneer hun twee landen tegen elkaar voetballen ligt de Belgische vlag links van de televisie en de Marokkaanse rechts, de vlag van de winnende ploeg wordt na de wedstrijd buiten gehangen. "Ik wist op voorhand dat ik dat niet ging zijn, deze keer. Die Marokkanen komen het veld op en zeggen: ’Wij gaan hier niet verliezen, koste wat het kost.’ Zo staan ze in de kwartfinale. En nu supporter ik voluit mee voor de Marokkanen. Absoluut. Ik kan me vinden in hun mentaliteit", zegt Kennes aan Het Nieuwsblad.
Lees ook: Grote politieaanwezigheid in België na zege Marokko op WK
De 63-jarige Monique Cappelaere uit Antwerpen woont al veertig jaar in het Marokkaanse Agadir. "En ik supporter in de eerste plaats voor mijn geboorteland, maar nu steun ik met evenveel enthousiasme mijn adoptieland. Mijn hartslag sprong omhoog, toen de Marokkanen aan hun strafschoppenreeks tegen Spanje begonnen. En na de match was het hier in de stad één groot feest. Zónder ongeregeldheden. Zo kan het dus ook", aldus Monique.
De 42-jarige Marokkaans-Belgische Omar El Filali uit Merksem is een grote voetbalfan. Hij staat elke week als scheidsrechter op het veld en supporterde aanvankelijk voor België waar hij geboren en getogen is. Maar nu de Rode Duivels uitgeschakeld zijn schaart hij zich achter het land van zijn roots. "Ik had België en Marokko allebei graag zien doorgaan. In mijn ideale wereld speelden ze de finale tegen elkaar. Er zijn er die klagen. Die zeggen dat Marokko antivoetbal speelt, maar ze staan er wel, hé, in die kwartfinale", zegt hij
De 42-jarige Toon De Bock uit Bazel staat zelfs achter Marokko zonder een directe link te hebben met het land. "Voor mij vertrekt dat vanuit de idee van inclusie. In ons land wonen heel veel mensen met Marokkaanse roots. Die zijn wat mij betreft evenveel Belg als ik. Laat ons dan gewoon die ploeg steunen. Laat ons mekaar dat gunnen. Mijn kinderen zitten op een heel diverse school, met ook Marokkaanse klasgenoten. Als ik zie hoe zij omgaan met dat voetbal: gezond competitief. Maar ze spelen wel gewoon samen op de speelplaats." De Bock vindt de rellen in Brussel en Antwerpen wel fout. "Maar bij ons in het voetbal zijn er ook soms supporters die rel schoppen. Dat gaat niet over etniciteit. Dat gaat over een kleine minderheid die het feest dat voetbal zou moeten zijn, verpest. En die moet aangepakt worden."
Lees ook: Vrouw Adil El Arbi woedend op Brusselse relschoppers
Hun sympathie voor de Marokkaanse nationale voetbalploeg wordt hen niet altijd in dank afgenomen. Getuige onder meer het bericht van zanger Helmut Lotti op zijn Facebook-pagina. "Op de Facebook-pagina van Sporza feliciteerde ik onze Marokkaanse vrienden met hun overwinning tegen Spanje. Wat volgde, was een onvoorstelbare hoop racistische bagger", schreef hij. "Als het gaat over landenvoetbal, wordt de nationale eigenheid op scherp gesteld. Dat kan op een sportieve, vreugdevolle manier gebeuren. Je bent tegenstanders tijdens de wedstrijd, daarna ebt de emotie snel weg", analyseert Walter Weyns, cultuursocioloog aan de Universiteit Antwerpen. "Helaas is dat anders als het over Marokko gaat. Marokkaans is een etiket dat veel Vlamingen al decennia gebruiken om alles aan te duiden wat hen niet zint rond migratie en integratie. Omgekeerd is er ook een stereotiepe reactie ontstaan. Voor een boel jonge Marokkanen zijn alle Vlamingen racistisch, en moet je je tegen hen verzetten. Die houding zie je bij de relschoppers. Het had mooi geweest als België-Marokko een feest van verbroedering was geweest. Maar die kans hebben we helaas gemist", aldus Weyns.
Rachid, doodgereden door Lamborghini-bestuurder zonder rijbewijs (video)
Chaos in Marokkaans luchtruim
Marokkanen uitgezet uit Saoedi-Arabië
Zware zandstorm in Marrakech (video)
Hakim Ziyech op weg naar historisch record
Geheime Spaanse militaire documenten over Marokko per ongeluk online gezet
Rachid, doodgereden door Lamborghini-bestuurder zonder rijbewijs (video)
Marokkanen uitgezet uit Saoedi-Arabië
Geheime Spaanse militaire documenten over Marokko per ongeluk online gezet
Marokkaanse klokkenluider krijgt politiek asiel in VS
Reizen naar Europa: grote verandering, ook voor Marokkanen
Marokkaan opgepakt in Spanje voor ontvoering in België
Politicus Barcelona wil Casablanca weren van festival vanwege anti-homowet
Meerdere Royal Air Maroc-vluchten verstoord