Zoeken

Vuurbol flitst met duizelingwekkende snelheid over Marokko

3 juli 2024 - 16:20 - Marokko

©

Een vuurbol heeft afgelopen zondag met een snelheid van ongeveer 60.000 kilometer per uur het Marokkaanse luchtruim doorkruist.

De meteoor werd waargenomen door de detectoren van het SMART-project van het Andalusische Instituut voor Astrofysica (IAA-CSIC). Deze detectoren zijn gestationeerd in verschillende delen van Spanje. Volgens professor José María Madiedo van het IAA-CSIC, hoofdonderzoeker van het SMART-project, werd de vuurbol zondag om 3:56 uur waargenomen in de Marokkaanse hemel.

Lees ook: Spectaculaire vuurbol gefilmd boven Marokko (video)

De helderheid van deze vuurbol "overtrof die van de volle maan", aldus de astrofysicus. "De rots die aan de oorsprong van dit fenomeen ligt, was afkomstig van een asteroïde en is met een snelheid van ongeveer 60.000 km/u de atmosfeer van de aarde binnengedrongen. De hevige schok met de atmosfeer bij deze duizelingwekkende snelheid heeft ervoor gezorgd dat het oppervlak van de rots tot duizenden graden Celsius is opgewarmd, waardoor het in een gloeiend lichaam is veranderd", legt hij uit. De vuurbol vervolgde zijn weg naar het zuidoosten met een snelheid van ongeveer 30.600 km/u.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team