Zoeken

Marokko versterkt militaire samenwerking met Turkije en India

17 juli 2022 - 21:39 - Wereld

©

Voortaan worden twee Marokkaanse militaire attachés verbonden aan de ambassades in Turkije en India. Met dit besluit wil Marokko de militaire samenwerking met de twee landen versterken. Turkije en India zijn potentiële partners voor het koninkrijk, in het proces van de modernisering van zijn leger.

De ministerraad die afgelopen woensdag werd voorgezeten door Koning Mohammed VI, heeft een ontwerpdecreet aangenomen voor de instelling van de post van militair attaché in de diplomatieke missies van Marokko in Ankara en in New Delhi, schrijft Atalayar. De missie van de militair attaché bestaat uit het bijstaan van de ambassadeur in het onderhouden van bilaterale militaire- en defensiesamenwerkingen. De attaché kan ook adjuncten hebben die gespecialiseerd zijn in diverse gebieden zoals de land-, zee- of luchtmacht.

Lees ook: Marokkaans leger verwacht levering AH-64 Apache helikopters

De militaire begroting van Marokko is in de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen en vertegenwoordigt nu al 4% van zijn BBP. Het koninkrijk heeft verschillende soorten wapens aangeschaft om zijn leger te versterken, met het oog op een eventuele aanval van Algerije. De instelling van de twee nieuwe militair attachés op de ambassades van India en Turkije moet Marokko dus in staat stellen zijn samenwerking met deze twee landen te versterken.

India is een opkomende militaire macht die van plan is tegen 2025 voor 5 miljard dollar aan wapens te verkopen aan partnerlanden. Momenteel behoort het niet tot de belangrijkste wapenleveranciers van Marokko. Het koninkrijk kocht in mei wel een aantal Indiase Tata LPTA 2038 tactische transporttrucks. Anderzijds ontwikkelt het koninkrijk een goede militaire samenwerking met Turkije, waarvan het de Bayraktar TB-2 drone heeft gekocht. Het koninkrijk is ook nog van plan om Ejder Yalçın pantservoertuigen, T129 Atak helikopters, ARES 80 SAT schepen, en andere militaire voertuigen aan te schaffen.

Lees ook: Spanje verkocht voor 15 miljoen euro militair materieel aan Marokko in 2021

Tijdens de ministerraad werd ook een wetsontwerp aangenomen dat gericht is op de "modernisering en verbetering van het juridische arsenaal met betrekking tot vuurwapens voor civiel gebruik". Er zal een elektronisch register worden ingevoerd om de controle op de aankoop, de verkoop en het bezit van wapens door burgers te versterken, aldus een verklaring van de raad. Ook een andere tekst betreffende de controle op de in- en uitvoer van goederen en diensten voor civiel en militair gebruik werd aangenomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team