Zoeken

Marokko: gescheiden vrouwen eisen opheffing van de voogdij van de vader

24 mei 2023 - 12:00 - Marokko

©

Voor elk administratief document voor hun kinderen, zoals bijvoorbeeld een identiteitskaart, moeten gescheiden vrouwen in Marokko de toestemming van de vader hebben. Zij willen dat deze vereiste bij de hervorming van het familierecht wordt opgeheven.

In het kader van de campagne "#BghathaLwa9t", een initiatief van het Collectief voor een Egalitaire Wetgeving, waarin verschillende verenigingen zijn verenigd die opkomen voor de rechten van vrouwen en individuele vrijheden, vertelt een gescheiden vrouw en moeder van drie dochters over haar lijdensweg. Al zes jaar lang moet zij haar ex-man en de vader van haar kinderen om toestemming vragen voor de afgifte van allerlei administratieve documenten. "Ik probeer al zes jaar met deze situatie om te gaan. Ik moet mijn ex-man bellen en wachten op zijn toestemming om documenten zoals geboorteakten en paspoorten te krijgen, wetende dat ik degene ben die verantwoordelijk is voor de opvoeding en de overdracht van waarden aan mijn drie dochters", vertelt ze in een video op sociale media die door Le Matin wordt geciteerd.

Lees ook: Marokko: hervorming familierecht verloopt moeilijk

Mounia vertelt dat ze verontwaardigd was toen haar werd gevraagd om de toestemming of de aanwezigheid van de vader voor het aanvragen van een identiteitskaart (CIN) voor een van haar dochters. De vrouw moest naar de rechter stappen en zijn weigering bewijzen voordat de aanvraag van haar dochter werd aanvaard. "Ik begrijp niet waarom deze omweg wordt gemaakt, wetende dat de identiteitskaart een grondwettelijk recht is, en waarom de moeder zo wordt gediscrimineerd. Voor het paspoort kan ik het nog begrijpen, maar voor de CIN zie ik echt het belang niet in van de tussenkomst van de vader," zegt ze.

Mounia is een petitie gestart om een hervorming van het familierecht te bewerkstelligen op dit punt dat gescheiden moeders discrimineert, door erop te wijzen dat deze vrouwen geldig administratieve papieren voor hun kinderen kunnen aanvragen zonder noodzakelijkerwijs vooraf toestemming van de vader te verkrijgen. Maar deze realiteit zal niet veranderen zolang het familiewetboek (Moudawana) niet is herzien. Artikel 230 van het wetboek kent in geval van echtscheiding het kind toe aan de vrouw en het voogdijrecht systematisch aan de vader. Dit is onrechtvaardig en moet volgens haar worden rechtgezet.

Lees ook: Jamila El Haouni krijgt voogdij over haar zoon niet

Verschillende vrouwen zoals Mounia zeggen dat ze "geconfronteerd worden met onrechtvaardige wetsartikelen", aldus Karima Rochdi, journaliste en bestuurslid van het Collectief 490, initiatiefneemster van de campagne "#BghathaLwa9t", waarme ze mensen bewust willen maken van de noodzaak om het familiewetboek en het wetboek van strafrecht te hervormen om een einde te maken aan de discriminatie van vrouwen. Ook Younes Naoumi, advocaat bij de balie van Casablanca, is van mening dat de hervorming van het familierecht absoluut noodzakelijk is, omdat het vandaag de dag ondenkbaar is dat de moeder niet het recht heeft om op administratief niveau beslissingen te nemen voor haar kind.

Bladna.nl