Zoeken

Hiba Ferchioui, Afrikaanse koningin van de wiskunde

25 mei 2023 - 16:00 - Marokko

©

Het Marokkaans team heeft de 30e editie van de Pan-Afrikaanse Wiskunde Olympiade (OPAM 2023) gewonnen, die van 13 tot 22 mei plaatsvond in de Rwandese hoofdstad Kigali. Dat meldt het ministerie van Onderwijs en Sport.

De Marokkaanse studente Hiba Ferchioui werd gekroond tot "Koningin van de wiskunde in Afrika" bij de vrouwen, gevolgd door haar landgenote Zaineb Charqui, aldus het ministerie in een verklaring. De 17-jarige Hiba Ferchioui studeert aan het Al Joulane lyceum in Chtouka Ait Baha. Haar vader vertelt dat de prijs historisch is voor zijn regio en voor de school van zijn dochter. Het winnen van de titel door zijn dochter is een verrassing, al hoopte hij wel dat het team waarmee ze samenwerkte zou winnen, gezien hun inspanningen om gevorderde niveaus te bereiken, zegt hij in een verklaring aan Marokkaanse media.

Lees ook: Marokko wint goud op Arabische Wiskunde Olympiade 2022

De trotse vader voegt eraan toe dat zijn dochter grote inspanningen heeft geleverd om dit succes te behalen, en dat ze de titel zeker verdient. Ze behoort ook tot de meest uitmuntende wiskundeleerlingen op de middelbare school waar zij studeert. Hij hoopt dat Hiba eervolle cijfers zal halen bij de eindexamens, zodat de regio Souss-Massa opnieuw trots kan zijn op haar succes.

Lees ook: Meisjes gelijk aan jongens in wiskunde in Marokko

Aan OPAM 2023, een olympiade voor middelbare scholieren, namen in totaal 32 landen deel, elk vertegenwoordigd door een team van 6 leerlingen (3 meisjes en 3 jongens). Het Marokkaanse team won twee gouden medailles (Hiba Ferchioui en Ayman Hajifi), drie zilveren (Zakaria Dro, Yassir Abousir en Zaineb Charqui) en één bronzen (Maroua Zidouni). Het ministerie van Onderwijs en Sport feliciteerde de studenten met hun prestaties tijdens dit pan-Afrikaanse wetenschappelijke evenement, evenals de docenten die hun voorbereiding op deze wedstrijd begeleidden, en wenste hen veel succes tijdens de volgende Internationale Wiskunde Olympiades, die in juli volgend jaar gepland staan in Japan.

Bladna.nl