Zoeken

Turkse textielexporteurs klagen over intimidatie door Marokkaanse douane

16 oktober 2020 - 13:00 - Economie

©

Turkse bedrijven protesteren tegen merkwaardige vertragingen bij douaneprocedures in Marokko. Deze klachten vinden plaats nadat de regering de handelsovereenkomst tussen de twee landen heeft aangepast.

De vertragingen waarover Turkse exporteurs klagen, zijn al enkele weken aan de gang. Het betreft operatoren die kleding exporteren naar Noord-Afrikaanse landen, waaronder Marokko. Vorige week wijzigde Rabat de handelsovereenkomst met Turkije, door een stijging van maximaal 90% van de douanetarieven op deze producten in te voeren, geeft persbureau Reuters aan.

Het Britse persbureau zegt dat ze anonieme getuigenissen heeft opgetekend van drie grote Turkse industriële groepen die beweren dat ze ongebruikelijke vragen naar papierwerk krijgen. Dit zorgt voor buitensporige vertragingen in zowel Marokko als Algerije. Giyasettin Eyyupkoca, directeur van een Turkse beroepsvereniging, is verontwaardigd over de situatie: "Het duurt 10 tot 12 dagen voordat onze goederen door de douane worden vrijgegeven, in plaats van de gebruikelijke twee dagen."

Hij legt uit dat Turkse producten worden geviseerd. De bedrijven zeggen dat ze het slachtoffer zijn van een soort poging van Noord-Afrikaanse landen om Turkije te weren uit het vernieuwingsproces van wereldwijde toeleveringsketens.

Sinds de coronapandemie zijn verschillende Europese merken op zoek naar geloofwaardige alternatieven dichter bij Europa dan China. Marokko en Turkije lijken zeer serieuze kandidaten te zijn, specificeert dezelfde bron.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team