Marokko-Turkije: 1200 producten uitgesloten van handelsovereenkomst

10 oktober 2020 - 12h40 - Touria A.

Na enkele maanden onderhandelen is Marokko erin geslaagd om maar liefst 1200 producten uit de handelsovereenkomst met Turkije te laten schrappen. De wijziging is donderdag in de regeringsraad aangenomen, daarmee begint het wetgevende traject om officieel bekrachtigd te worden en uiteindelijk in werking te treden.

Tijdens de 34e sessie van het Permanent Comité voor de COMCEC (Organisatie voor Islamitische Samenwerking) vorig jaar in Istanbul, nodigde minister Moulay Hafid Elalamy van Industrie, Handel en nieuwe Technologieën, zijn Turkse collega uit om de handelsbalans tussen de twee landen in evenwicht te brengen. De reden hiervoor is dat Marokko in 2019 een handelstekort heeft opgetekend van 19,5 miljard dirham.

Een jaar later bekrachtigen de twee landen een aanvulling bij de handelsovereenkomst, waardoor de bilaterale handel wordt verbeterd. Marokko slaagde erin om daarbij een ​​lijst van 1200 producten uit de overeenkomst te weren, waarop de regering besloot om de douanetarieven terug te brengen op 90%.

De nieuwe handelsovereenkomst heeft een geldigheidsduur van vijf hernieuwbare jaren vanaf de datum van inwerkingtreding. Ze is relevant voor verschillende sectoren zoals bijvoorbeeld textiel, kleding, leer, auto’s, hout, elektriciteit en metallurgie.

Tags : Administratie der Douane en Accijnzen - Marokkaanse douane - Turkije - Vrijhandelsovereenkomst - Moulay Hafid Elalamy - Handel

Lees meer

Marokko wil vrijhandelsovereenkomst met Turkije beëindigen

Marokko denkt eraan om de vrijhandelsovereenkomst met Turkije te verbreken als gevolg van een enorm handelstekort.

Marokko en Turkije gaan vrijhandelsovereenkomst aanpassen

Minister Moulay Hafid Elalamy van Handel en Industrie heeft na een ontmoeting met zijn Turkse ambtsgenoot laten weten dat Marokko en Turkije waren overeengekomen om de...

Marokkaanse toeristen geven astronomische bedragen uit in Turkije

Marokkaanse toeristen die in de loop van vorig jaar Turkije bezochten hebben 6 miljard dirham uitgegeven tijdens hun verblijf.

Turkije investeert in Marokkaanse Sahara, Algerije woedend

Algerije heeft kwaad gereageerd op recente investeringen van Turkse bedrijven in Laayoune, in de Marokkaanse Sahara.

Leestips

Moulay Hafid Elalamy

Nieuwe fabriek voor privéjets in Casablanca

De Zwitserse fabrikant Pilatus en de Belgische groep Sabca hebben onlangs een partnerschap gesloten voor de assemblage van de vliegtuigstructuren van de PC-12 in Casablanca. Het contract, dat de expertise en het concurrentievermogen van Marokko in de...

Minister reageert op controverse rond Marokkaans beademingsapparaat

Ter gelegenheid van een bijeenkomst voor de luchtvaartindustrie, is minister Moulay Hafid Elalamy teruggekomen op de controverse rond de productie van een 100% Marokkaans kunstmatig beademingsapparaat. Het prototype van het apparaat kostte 8 miljoen...

Marokko lanceert 73 investeringsprojecten in 10 bedrijfssectoren

Het Marokkaanse ministerie van Handel en Industrie heeft bekend gemaakt dat er voor 3 miljard dirham aan investeringsprojecten zijn gelanceerd die samen 10.000 banen op zouden moeten opleveren.

Automobielsector: Marokko wil India en China onttronen

Marokko wil India en China onttronen om wereldleider te worden op het vlak van de concurrentiepositie in de automobielindustrie. Moulay Hafid Elalamy, minister van Industrie, Handel en Groene en Digitale Economie, herhaalde deze ambitie tijdens de...

iSmart, een 100% Marokkaanse laadstation voor elektrische voertuigen

De eerste elektrische iSmart laadstation voor voertuigen door het Marokkaanse ministerie van Industrie, Handel en Groene en Digitale Economie gepresenteerd. Het laadstation is een 100% Marokkaanse...

Handel

Adviseur Koning Mohammed VI belt Joden Sebta en Melilla: "Kom naar Marokko"

Het Koninklijk paleis zou leden van de joodse gemeenschap in Sebta en Melilla hebben gecontacteerd om hen voor te stellen om zich in de commerciële grensgebieden van Fnideq en Bni Nsar te vestigen.

In Marokko investeren wordt nog gemakkelijker

Het aantal vereiste documenten voor de behandeling van investeringsdossiers in Marokko wordt vanaf volgend jaar met bijna de helft gereduceerd.

Amerikaanse markt gaat open voor producten uit Marokkaanse Sahara

Marokko en de Verenigde Staten zijn van plan om hun bestaande handelsovereenkomst te herzien. De Amerikaanse markt zal openstaan voor producten uit de Marokkaanse Sahara.

Militaire industrie: Marokko gaat nieuwe partnerschappen aan

Marokko probeert zijn militaire industrie te ontwikkelen. Daartoe hebben het koninkrijk, de Belgische lucht- en ruimtevaartgroep Blueberry (Sabca en Sabena Aerospace) en de Amerikaanse groep Lockheed Martin de handen ineengeslagen en de Marokkaanse...

Marokko: slimme havens in 2022

In afwachting van een heropleving van de havenactiviteiten in Marokko heeft de minister van Uitrusting en Water, Nizar Baraka, aangekondigd dat de faciliteiten in 2022 zullen worden gemoderniseerd.

Administratie der Douane en Accijnzen

Marokko: "Keizer van de wijn" mag flinke boete verwachten

Een man die in Marokko bekend staat als de "Keizer van de wijn" riskeert een zware boete van de douane en een rechtszaak.

Douane-inkomsten blijven stijgen in Marokko

Eind juni van dit jaar had de Marokkaanse douane meer dan 41,6 miljard dirham geïnd, een stijging van 22,9% vergeleken met de cijfers van vorig jaar.

Marokko verhoogt douanerechten op Turkse producten

De Marokkaanse douane heeft de invoerrechten op textiel en kledij uit Turkije naar 40 procent verhoogd als onderdeel van de hervorming van de begrotingswet voor 2020.

Kan een wereld-Marokkaan een pleziervaartuig in Marokko invoeren?

In haar gids voor Marokkanen die in het buitenland wonen gaat de Administratie van de Douane en Indirecte Belastingen (ADII) in op de invoer van pleziervaartuigen.

Nabyl Lakhdar niet langer directeur Marokkaanse douane

De Marokkaanse regering heeft de benoeming aangekondigd van Nabyl Lakhdar, voormalig directeur-generaal van de douane, tot secretaris-generaal van het ministerie van Economie en Financiën.