Zoeken

Marokko-Turkije: 1200 producten uitgesloten van handelsovereenkomst

10 oktober 2020 - 12:40 - Economie

©

Na enkele maanden onderhandelen is Marokko erin geslaagd om maar liefst 1200 producten uit de handelsovereenkomst met Turkije te laten schrappen. De wijziging is donderdag in de regeringsraad aangenomen, daarmee begint het wetgevende traject om officieel bekrachtigd te worden en uiteindelijk in werking te treden.

Tijdens de 34e sessie van het Permanent Comité voor de COMCEC (Organisatie voor Islamitische Samenwerking) vorig jaar in Istanbul, nodigde minister Moulay Hafid Elalamy van Industrie, Handel en nieuwe Technologieën, zijn Turkse collega uit om de handelsbalans tussen de twee landen in evenwicht te brengen. De reden hiervoor is dat Marokko in 2019 een handelstekort heeft opgetekend van 19,5 miljard dirham.

Een jaar later bekrachtigen de twee landen een aanvulling bij de handelsovereenkomst, waardoor de bilaterale handel wordt verbeterd. Marokko slaagde erin om daarbij een ​​lijst van 1200 producten uit de overeenkomst te weren, waarop de regering besloot om de douanetarieven terug te brengen op 90%.

De nieuwe handelsovereenkomst heeft een geldigheidsduur van vijf hernieuwbare jaren vanaf de datum van inwerkingtreding. Ze is relevant voor verschillende sectoren zoals bijvoorbeeld textiel, kleding, leer, auto’s, hout, elektriciteit en metallurgie.

Bladna.nl