20 augustus 2023 - 22:00 - Economie
Het gaspijpleidingproject tussen Marokko en Nigeria vordert. De technische studie en ontwerp zullen naar verwachting in september starten, na de reeds afgeronde haalbaarheidsstudies.
De technische studie zal worden uitgevoerd door vooraanstaande internationale consortia, namelijk Intecsea BV en het Australische ingenieursbureau Worley enerzijds, en het Duitse bedrijf ILF Consulting Engineers en Doris Group anderzijds, meldt Hespress, verwijzend naar bronnen van het Marokkaanse staatsbedrijf voor koolwaterstoffen en mijnen (ONHYM). Het MetOcean-team van het Britse bedrijf RPS Group zal verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van gegevens over dit megaproject.
Lees ook: Staatsgreep Niger blokkeert project gaspijpleiding Nigeria-Algerije
Volgens gedetailleerde studies van het project zal de Marokko-Nigeria gaspijpleiding grotendeels onder zee lopen. Het zal het Marokkaanse grondgebied doorkruisen, van Dakhla tot de regio Ouezzane, en zal worden verbonden met de Maghreb-Europa gaspijpleiding (GME), aldus dezelfde bron. Uiteindelijk moet het project 30 miljard kubieke meter aardgas per jaar leveren, waarvan 18 miljard kan worden geëxporteerd naar Europa.
Veldonderzoeken zijn deze maand begonnen en zullen doorgaan tot september voor het noordelijke deel. Ook de studie van het maritieme deel tussen Dakhla en Dakar is gaande. Studies naar de milieu- en sociale impact zullen volgende maand starten.
Lees ook: Nieuwe ontwikkelingen in Nigeria-Marokko gaspijpleiding project
Met een lengte van ongeveer 5600 km zal de Nigeria-Marokko gaspijpleiding beginnen in Nigeria en de West-Afrikaanse kust volgen, langs landen als Benin, Togo, Ghana, Ivoorkust, Liberia, Sierra Leone, Guinee, Guinee-Bissau, Gambia, Senegal en Mauritanië, alvorens Marokko te bereiken. Het zou Niger, Burkina Faso en Mali evenals Europa van gas voorzien.
Frontale botsing in Tetouan: motorrijder dood
Dit zijn de beste stranden in Marokko deze zomer
Marokko overtreft Algerije: F-35 gevechtsvliegtuigen onderweg
Gedwongen tot huwelijk in Marokko, daarna tot seks: Ariane’s strijd
Marokkaanse diaspora: medicijnen mee naar Marokko? Dit moet je weten
Nederlandse touroperators verkennen Marokko
Marokko neemt de leiding in de mondiale auto-industrie
DFDS koopt scheepvaartroutes Spanje-Marokko
Marokko ontvangt 60.000 ton graan uit Kazachstan
Sterke week voor Marokkaanse dirham
Nieuwe EU-regels bedreigen Marokkaanse tomatenexport
Marokkaanse blauwe bessen scoren ongekend succes in de VS
Spaanse partijen eisen wapenexportverbod naar Marokko
Canadees bedrijf boort naar titanium in Marokko