Zoeken

Financiering gaspijpleiding Marokko-Nigeria bijna rond

12 april 2023 - 13:00 - Economie

©

Het gezamenlijke gaspijpleidingproject van Marokko en Nigeria boekt vooruitgang. De Nigeriaanse partner lijkt nu bereid om 50% van de totale kosten van het project te dragen.

In de marge van de 2023 editie van het Energy Forum, georganiseerd door de Society of Petroleum Engineers (SPE) in Abuja, zei CEO Mele Kyari van de Nigerian National Petroleum Company Limited (NNPC) dat zijn bedrijf heeft besloten om een bedrag van 12,5 miljard dollar te investeren teneinde een aandeel van 50% in het megaproject veilig te stellen, meldt het Nigeriaanse dagblad The Nation. Het gaspijpleidingproject Marokko-Nigeria zal naar verwachting zo’n 25 miljard dollar kosten.

Lees ook: Nieuwe overeenkomsten voor gaspijpleiding Nigeria-Marokko

In oktober 2022 beloofde Mele Kyari in een verklaring aan Bloomberg dat zijn bedrijf "volgend jaar een definitieve investeringsbeslissing" zal nemen. De besprekingen rond de financiering waren toen al volop aan de gang. Hij noemde echter geen namen van andere partijen die hadden ingestemd om het mee te ondersteunen.

Het grootschalige project dat loopt langs de West-Afrikaanse kust van Nigeria over 5600 kilometer, via Benin, Togo, Ghana, Ivoorkust, Liberia, Sierra Leone, Guinee, Guinee-Bissau, Gambia, Senegal en Mauritanië, naar Marokko, zal in verschillende fasen worden uitgevoerd. Uiteindelijk moet de gaspijpleiding via de Maghreb-Europa Gaspijpleiding worden aangesloten op het Europese gasnetwerk. De pijpleiding zal daarnaast ook ten goede komen aan landen zoals Niger, Burkina Faso en Mali, die door land worden ingesloten. Het project bevindt zich nu in de tweede fase van het voorontwerp. Momenteel wordt er een milieueffectbeoordeling gemaakt en worden de doorgangsrechten onderzocht.

Lees ook: Marokko en Algerije ruziën over gaspijpleiding met Nigeria

Op maandag 5 december 2022 werden vijf tripartiete Memoranda of Understanding (MoU’s) in Rabat ondertekend door Marokko en Nigeria enerzijds en door Gambia, Guinee-Bissau, Guinee, Sierra Leone en Ghana anderzijds, voor de realisatie van het Nigeria-Morocco Gas Pipeline project. Een van deze MoU’s werd ondertekend door ONHYM en NNPC met Gambia National Petroleum Corporation (GNPC-Gambia).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team