Zoeken

Volledige hervatting bootverkeer Spanje-Marokko

20 april 2022 - 21:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Het vervoer van passagiers met voertuigen over zee vanuit de Spaanse havens Algeciras, Tarifa en Almeria naar Marokko, is op dinsdag volledig hervat. Een week na de heropening van de zeegrenzen tussen de twee landen.

Passagiers zonder voertuigen mochten al sinds afgelopen dinsdag in de Spaanse havens inschepen op veerboten naar Marokko. Twee jaar was dit niet mogelijk vanwege de gezondheids- en een diplomatieke crisis. Er kwam schot in de zaak nadat de Spaanse premier Pedro Sanchez zijn standpunt over de Sahara wijzigde en een bezoek bracht aan Koning Mohammed VI. Dit leidde tot een "nieuwe fase" in de betrekkingen tussen de twee landen.

Lees ook: Marokkaanse diaspora blij met hervatting zeeverbindingen

Sinds deze dinsdag, een week na de opening van de zeegrenzen, kunnen ook passagiers met voertuigen naar Marokko reizen, meldt The Objective. Veel Marokkanen in Europa maar ook toeristen, geven er de voorkeur aan om met hun auto, caravan of motor naar het koninkrijk te reizen.

Vanaf dinsdag zullen tien veerboten van Algeciras naar Tanger Med varen, de eerste om 9.30 uur en de laatste om 23.30 uur. In Tarifa worden zes overtochten naar Tanger aangekondigd, de eerste om 9 uur en de laatste om 21 uur. Alleen passagiers met een ticket, een inentingsbewijs of een PCR-test, mogen inschepen.

Lees ook: Haven Malaga verwacht "historische" Marhaba-operatie

Meer dan 300 passagiers en een honderdtal voertuigen gingen dinsdag aan boord van de Wasa Express, een veerboot van de rederij Balearia tussen Almeria en Nador. Met de volledige hervatting van de zeeverbindingen tussen Spanje en Marokko zal eveneens de Operatie Marhaba, die twee jaar lang niet werd georganiseerd, onder goede omstandigheden van start kunnen gaan.

Bladna.nl