Zoeken

Marokko stuurt 88.000 ondervragers het land in voor volkstelling

4 september 2014 - 17:07 - Marokko

©

Om een actueel overzicht te krijgen van de bevolking is Marokko op maandag 1 september 2014 begonnen met een volkstelling. In totaal werden volgens persbureau MAP ruim 88.000 mensen ingezet om de bevolking te tellen.

Ruim 53.000 ondervragers blijven in de komende dagen het land afreizen (42.000 districten) om precies in kaart te brengen hoeveel Marokkanen er zijn. Aan de bevolking worden ook vragen gesteld over onder meer het onderwijs, de levensomstandigheden, het milieu, gezondheid, kindersterfte en werkloosheid.

De telling werd door de Hoge Planning Commissie georganiseerd en vergde een investering van 900 miljoen dirham. De telling loopt tot 20 september en de resultaten worden eind dit jaar verwacht.

Amazigh-bevolking

De grote uitdaging van deze telling is het in kaart brengen van de Amazigh-bevolking in Marokko. Hoewel het Koninkrijk het grootst aantal Imazighen heeft in de Maghreb, zijn er weinig gegevens beschikbaar over deze bevolkingsgroep.

Volgens een jarenoude schatting wonen er ongeveer 8,4 miljoen Imazighen in Marokko, dus bijna 30% van de bevolking. Amazigh-vertegenwoordigers spreken deze cijfers tegen. Volgens hen is niet één derde maar het grootste deel van de Marokkaanse bevolking Amazigh.

In 2011 voerde Marokko een nieuwe grondwet in waarin het Tamazight als officiële staatstaal werd vastgelegd. In Marokko kan het Tamazight in drie hoofddialecten worden verdeeld: Tarifit (noorden van Marokko), Tachelhit (Hoge Atlas, Anti-Atlas en Souss) en Tamazight (Hoge- en Midden-Atlas).

Volkstelling 2014 in Marokko

Laatste telling

Marokko heeft voor het laatst zijn bevolking geteld in 2004, dus 10 jaar geleden. Het bleek toen dat er 29,9 miljoen mensen in het Koninkrijk woonden. De telling van dit jaar is de zesde dat in Marokko wordt gehouden sinds de onafhankelijkheid.

Filmpje over de volkstelling in Marokko

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team