Zoeken

Betoging tegen racisme in Rabat

12 september 2014 - 21:29 - Marokko

©

Tientallen demonstranten hebben gisteren in Rabat hun woede geuit tegen het racisme en de onverdraagzaamheid tegen de zwarte bevolking in Marokko. Het protest volgt op de moord van een jonge Senegalees in Tanger.

Charles Ndour, 29, werd op 30 augustus doodgestoken door een inwoner van de wijk Boukhalef in de noord-Marokkaanse stad. Sindsdien wordt er stevig gedemonstreerd in de wijk en zijn er regelmatig confrontaties tussen migranten en de lokale bevolking.

Als gevolg op de grote media-aandacht werden meerdere mensen gearresteerd en in hechtenis genomen voor de moord op de jonge migrant. Na de rellen werden ook twintig migranten in Tanger veroordeeld en het land uitgezet. Zes andere migranten die op de luchthaven in Casablanca werden vastgehouden in afwachting van hun uitzetting werden uiteindelijk onder druk vrijgelaten.

Nog geen jaar na de start van een massa-legaliseringsoperatie van Afrikaanse migranten in Marokko, wordt het land geteisterd door een groeiende intolerantie. Vooral in het noorden van het land is deze voelbaar. Duizenden migranten verblijven in de regio waar ze wachten op een kans om naar Europa te vertrekken. Dit gebeurt helaas niet zonder spanningen en soms gewelddadige incidenten.

Migranten beschuldigen de lokale bevolking van verbaal en soms fysiek geweld. Mensen uit Tanger hebben het dan weer moeilijk met de slechte integratie van deze nieuwe bevolkingsgroep. Migranten worden ervan beschuldigd lege woningen te kraken van mensen die in andere steden of in het buitenland wonen. Volgens de lokale bevolking worden deze woningen vervolgens gebruikt voor de verkoop van alcohol en drugs en zelfs voor prostitutie.

Bladna.nl