Zoeken

Slechts een derde Marokkanen spreekt Amazigh

14 oktober 2015 - 16:00 - Marokko

©

Iets minder dan een derde van de Marokkanen (26,7 procent) spreekt Amazigh. Dat blijkt uit de uitslagen van de volkstelling van de Hoge Planning Commissie.

Volgens de instantie spreekt 14 procent van de Marokkaanse bevolking Tachelhit (Souss), 7,6 procent Tamazight (Atlas) en 4,1 procent Tarifit (Noorden). In de regio Massaa Draa spreekt 70 procent van de bevolking Tachelhit en in de regio Draa Tafilalet wordt Tamazight door 48,8 procent van de bevolking gesproken.

Nog steeds volgens het onderzoek spreekt 89,9 procent Marokkanen Darija. In stedelijk gebied bereikt dit aantal 96,6 procent en op het platteland 80,2 procent. In de regio van Casablanca bijvoorbeeld spreekt 99,1 procent van de bevolking vlot Darija, wat niet tegenhoudt dat een deel daarvan andere talen zoals het Tamazight spreekt.

Het Tamazight wordt sinds de goedkeuring van de nieuwe grondwet in 2011 als een officiële taal beschouwd in Marokko. Het Ircam instituut voor Amazigh cultuur heeft het Tifinagh als officiële schrijftaal van het Tamazight aangenomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team