Zoeken

Imazighen in Marokko: "We zijn meer dan 27%!"

26 oktober 2015 - 17:00 - Marokko

©

Volgens de resultaten van de laatste volkstelling spreekt 27 procent van de Marokkaanse bevolking Tamazight. Neen dus!

De Amazigh gemeenschap oordeelt dat de telling slecht werd uitgevoerd en dat de cijfers in werkelijkheid veel hoger liggen. Ahmed Aassid en Meriem Demnati, twee bekende Amazigh-activisten, reageerden woedend.

Volgens hen hebben sommige ondervragers hun documenten met potlood ingevuld. Anderen hebben ze gewoon zelf ingevuld, zonder echt gezinnen te gaan ondervragen. "We hebben meerdere gezinnen ontmoet aan wie niets werd gevraagd over het Tamazight, de ondervragers hielden zich bij het Frans en het Arabisch", zegt Demnati van het Amazigh Observatorium voor rechten en vrijheden aan Telquel.

Ahmed Aassid oordeelt dat het ook niet logisch is dat er vandaag de dag minder Amazigh-sprekende Marokkanen zijn dan bij de laatste volkstelling in 2004. Toen sprak 28 procent van de bevolking namelijk Tamazight. Volgens hem kan dit aantal enkel toenemen.

Amazigh verenigingen gaan voor al deze redenen in de komende weken samen een memorandum opstellen. Deze zal aan het Koningshuis en de betrokken staatsinstellingen worden voorgelegd.

De Hoge Planning Commissie die de telling heeft uitgevoerd en tot zekere mate met Amazigh-verenigingen heeft samengewerkt om de vragenlijst op te stellen, heeft nog niet gereageerd op de polemiek.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team