Zoeken

Voetballer uitgesloten vanwege Ramadan in Frankrijk

4 april 2023 - 21:30 - Sport

©

FC Nantes-coach Antoine Kombouare heeft de linksback Jaouen Hadjam uitgesloten voor de thuiswedstrijd van zondag tegen Reims. De in Algerije geboren speler weigerde zijn vasten uit te stellen, zoals gevraagd door zijn coach.

Jaouen Hadjam kwam deze winter naar FC Nantes vanuit Paris FC. Hij werd niet opgenomen in de 19-koppige selectie voor de wedstrijd van zondag tegen Reims. De speler weigerde zijn vasten tijdens de Ramadan uit te stellen om aan de wedstrijd deel te nemen, zoals de coach van Nantes had gevraagd, meldt Ouest-France. Hadjam stelde dat hij deze voorwaarde zou accepteren "wanneer het team reist, maar niet voor thuiswedstrijden".

Lees ook: Vasten verbreken tijdens wedstrijd blijft "taboe" in België

In een persconferentie op vrijdag was Antoine Kombouare duidelijk over het onderwerp en benadrukte hij dat vasten tijdens de week is toegestaan. "Ik heb de betrokken spelers ontmoet. We hebben het besproken. We doen er alles aan om het goed te laten verlopen en dat lukt ook vaak. Er is wel de wens dat de spelers in het weekend op hun best zijn om het team de kans te geven om te winnen," zei hij.

"Degenen die op de dag van de wedstrijd aan de Ramadan doen, moeten thuisblijven. Ik ga niet spelen met de gezondheid van spelers, of andere spelers in de problemen brengen. Als je de hele dag niet eet, wordt het ingewikkeld", zei Kombouaré al in 2009. Hij was destijds coach van Paris Saint-Germain. Op 27 maart was Hadjam bij de Algerijnse ploeg voor de wedstrijd tegen Niger (1-0) in het kader van de CAN-kwalificatiewedstrijden. De twee teams hadden een pauze afgesproken om de spelers in staat te stellen hun vasten te verbreken.

Lees ook: Moslimjongeren in Nederland dol op zaalvoetbal na iftar

In Frankrijk is het onderwerp controversieel, vooral nu de Franse voetbalbond (FFF) heeft besloten om zijn scheidsrechters een verbod op te leggen op de onderbreking van wedstrijden om moslimspelers de gelegenheid te geven hun vasten te verbreken. In Engeland is de praktijk wel toegestaan.

Bladna.nl