31 juli 2023 - 19:00 - Sport
Het beeld van de Marokkaanse Nouhaila Benzina, de eerste speelster die een hijab draagt op een WK-vrouwen, heeft de perceptie van een Britse journalist en katholieke hoofdredacteur over het dragen van een hoofddoek volledig veranderd.
"Er zijn beelden zo aangrijpend, provocerend en diepgaand dat ze de wereld veranderen. Dit weekend hebben we een van die beelden gezien op het prachtige Vrouwen Wereldkampioenschap voetbal dat plaatsvindt in Australië: De Marokkaanse Nouhaila Benzina stapte het veld op tegen Zuid-Korea, en werd zo de eerste speelster die een hijab draagt tijdens een Wereldkampioenschap," schrijft Stefano Hatfield, Britse journalist en hoofdredacteur, in een column gepubliceerd op Inews. Hij wijst erop dat de smetteloze witte hijab van de Marokkaanse verdedigster werd aangevuld met witte leggings en een witte shirt, "wat meteen een iconische voorstelling werd van de empowerment van vrouwen". Volgens hem heeft de 25-jarige speelster barrières doorbroken op het wereldtoneel, vooral in het Westen waar de hoofddoek politieke verdeeldheid veroorzaakt.
Lees ook: Nouhaila Benzina, eerste voetbalster met hijab op het WK
Het beeld van de Atlas Leeuwin heeft de perceptie van de columnist over het dragen van de hijab veranderd. "Empowerment. Ik koos dit woord bewust en zorgvuldig. Tien jaar geleden had ik me nooit kunnen voorstellen dat ik het zou schrijven. Zoals veel westerlingen beschouwde ik de islamitische hoofddoek ooit als een instrument van onderdrukking, als het teken van een gebrek aan vrijheid dat iconisch is voor vrouwen in de islamitische wereld." Hij herinnert zich de jaren waarin hij leraar was op scholen waar veel van zijn studentes een hoofddoek droegen. "Maar tien jaar geleden, opgegroeid in Zuid-Londen en werkzaam in de media in Londen en New York, kende ik nauwelijks persoonlijk moslims. Toen werd ik leraar op een openbare school..."
Lees ook: Hijabi supermodel Halima Aden, subliem voor Vogue Arabia in Marokko (foto’s)
Stefano Hatfield vertelt dat in zijn eerste school, waar een meerderheid studenten Somalisch waren, het merendeel van de moslimmeisjes een hijab droegen, en dat in zijn tweede school, met een groot aantal studenten uit het Midden-Oosten, het dragen van de hijab minder alomtegenwoordig was, omdat het - tot zijn grote verrassing -, "een individuele keuze was". "Deze studenten hebben mij opgeleid, deels door de PSHE (openbaar, sociaal, gezondheid en economie) lessen, maar vooral door de informele gesprekken op het schoolplein, in de klas en tijdens schooluitjes, wat een van de ware privileges is van het lesgeven op een multiculturele school," concludeert de katholieke Brit.
Imam onder vuur na handkus aan minister in Israël (video)
Politicus in Marokko: "Alcohol ok en executie voor corrupten"
Plannen voor nieuwe luchthaven in Marokko concreet
WK 2030: Marokko’s grootste gok of gouden kans?
Marokkaans-Zwitserse Alayah Pilgrim maakt furore op Euro 2025
Renovatie plein wekt woede in Al Hoceima
Marokkaans-Zwitserse Alayah Pilgrim maakt furore op Euro 2025
Jamal Ben Saddik maakt comeback in Glory-ring
Lamine Yamal vandaag 18: de dag dat Barça een fortuin investeert
Toekomst sterspelers Marokko baart bondscoach zorgen
Controverse rond Algerijnse scheidsrechter en Royal Air Maroc
Achraf Hakimi en Imaan Hammam in koppel?
Vader Lamine Yamal voor de rechter, dubbele rol in steekpartij
Atlético-ster geniet van vakantie in M’diq (foto’s)