Zoeken

Algerijnse senator roept op tot uitzetting Marokkaanse ambassadeur

20 juli 2021 - 19:20 - Wereld

©

De Algerijnse senator van de politieke partij FLN, Abdelouahab Benzaïm, heeft de regering van zijn land opgeroepen om de Marokkaanse ambassadeur het land uit te zetten. Het is een reactie op de steunbetuiging van de Marokkaanse VN-ambassadeur Omar Hilale, aan het "moedige Kabylische volk" dat volgens hem "het recht op zelfbeschikking verdient".

"Marokko speelt met vuur en ik denk dat het deze keer zichzelf zal verbranden", liet Benzaïm op 17 juli via in een bericht op sociale media weten. Volgens de Algerijnse politicus moet de Marokkaanse ambassadeur zo snel mogelijk op het matje worden geroepen en het land uit worden gezet. Hij vindt dat Marokko met de uitspraken van Hilale een rode lijn heeft overschreden.

Lees ook: Algerije haalt ambassadeur terug uit Marokko

Ook heeft Hilale gezegd dat de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ramtane Lamamra, "opkomt als een fervent verdediger van het recht op zelfbeschikking, maar hetzelfde recht weigert aan het volk van Kabylië, een van de oudste volkeren in Afrika, dat lijdt onder de langste buitenlandse bezetting". Hiermee reageerde de Marokkaanse VN-ambassadeur op beschuldigingen van Lamamra over de Sahara-kwestie, die hij uitte tijdens een vergadering van Niet-Gebonden Landen (MNA) die op 13 en 14 juli is gehouden.

De Algerijnse minister deed zijn uitspraken tijdens de vergadering in reactie op een nota die Marokko via de Verenigde Naties heeft verspreid onder de lidstaten van de MNA, waarin kritiek wordt geleverd op de rol die Algerije speelt in de Sahara-kwestie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team