Zoeken

Abdelmadjid Tebboune negeert uitgestoken hand van Koning Mohammed VI

10 augustus 2021 - 15:40 - Marokko

©

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune wacht op een reactie van Marokko sinds Algerije zijn ambassadeur voor overleg heeft teruggehaald. Een besluit dat volgde op de steunverklaring van Omar Hilale, permanent vertegenwoordiger van het koninkrijk bij de Verenigde Naties, aan het "dappere Kabylische volk".

"Een Marokkaanse diplomaat heeft grove uitspraken gedaan, waarop wij onze ambassadeur in Rabat hebben ontboden voor overleg en hebben laten weten verdere stappen te ondernemen, maar er kwam geen reactie van Marokko," zei de Algerijnse president tijdens het laatste periodieke interview met Algerijnse media. Hij antwoordde hiermee op een vraag over de positie van Algerije ten opzichte van de "uitgestoken hand" van Koning Mohammed VI, voor een mogelijke verbetering van de betrekkingen tussen de twee landen.

Lees ook: De verwijten van Algerije tegenover Marokko

Ramtane Lamamra, die "een vurig verdediger is van het recht op zelfbeschikking, ontkent datzelfde recht aan het Kabylische volk, één van de oudste volkeren van Afrika, dat het langst onder buitenlandse bezetting staat," verklaarde de Marokkaanse diplomaat toen. Het was een reactie op de beweringen van het hoofd van de Algerijnse diplomatie, over de kwestie van de Marokkaanse Sahara tijdens het algemene debat van de ministeriële bijeenkomst van de Beweging van Niet-Gebonden Landen (NAM), die op 13 en 14 juli per videoconferentie werd gehouden.

Deze verklaringen leidden tot een reactie van de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken. Hij veroordeelde met kracht "deze ernstige ontsporing, dat een gevaar vormt voor het Koninkrijk Marokko, zelfs binnen zijn internationaal erkende grenzen", en verklaarde "het recht te hebben om te verwachten dat het officiële standpunt van het Koninkrijk Marokko over dit uiterst ernstige incident wordt verduidelijkt".

Lees ook: Algerije haalt ambassadeur terug uit Marokko

Met betrekking tot de kwestie van de Sahara verklaarde de Algerijnse president dat zijn land bereid is als gastheer op te treden voor een eventuele ontmoeting tussen de "Democratische Arabische Republiek Sahara (SADR)" en Marokko. "Als waarnemend lid zal Algerije de Sahrawi’s geen enkel besluit opleggen," aldus Abdelmadjid Tebboune.

Bladna.nl