Zoeken

Marokko hekelt "abnormale fixatie" van Algerije

7 juli 2021 - 12:40 - Marokko

©

De ambassadeur van Marokko in Genève, Omar Zniber, heeft vrijdag tijdens de 47ᵉ zitting van de Mensenrechtenraad, gewezen op de "abnormale fixatie" van Algerije ten opzichte van Marokko, dat intussen wel "meer vooruitgang boekt op het vlak van de mensenrechten". Het hoofd van de Marokkaanse delegatie heeft op de internationale bijeenkomst ook de beweringen van Algerije over de situatie in de Sahara één voor één ontkracht.

"Algerije kan zich op geen enkel domein opwerpen als leermeester van Marokko", aldus Omar Zniber, die de debatten in de Mensenrechtenraad heeft aangegrepen om de onwaarheden te ontkrachten die volgens hem in de verklaring van de Algerijnse vertegenwoordiger staan.

Lees ook: Algerije wil niet zwichten voor Marokkaanse "chantage" over gaspijpleiding

In plaats van zich te fixeren op Marokko, zouden de Algerijnse autoriteiten zich volgens Zniber zorgen moeten maken over de ernstige verslechtering van het sociaal-politieke leven in Algerije, dat afglijdt naar schending en verloochening van de mensenrechten. De ambassadeur noemt hierbij als voorbeeld de beelden die op de sociale netwerken circuleren waarop Algerijnen te zien zijn die in eindeloze rijen staan te dringen om een zak meel, melk en olie, die zeldzaam handelswaar in het land zijn geworden.

Het is in deze erbarmelijke situatie dat "Algerije zoals gewoonlijk het aanvallen van de territoriale integriteit van het koninkrijk inzet als afleidingsmanoeuvre, maar niemand valt daar nog voor. Het is een steriele en contraproductieve manoeuvre, die erop gericht is de aandacht af te leiden van de ernstige en legitieme klachten van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten en van duizenden NGO’s over de hele wereld, over de massale schendingen van de rechten van Algerijnen, met betrekking tot vrijheid van meningsuiting, vergadering en vreedzame demonstratie," aldus de diplomaat.

Omar Zniber hekelde ook de koppigheid van de Algerijnse vertegenwoordiger om de Sahara-kwestie opnieuw aan de orde te stellen in de UNHRC. "De realiteit is bij iedereen bekend, ook bij miljoenen Algerijnen die dagelijks in de straten van de Algerijnse steden betogen om te eisen dat er een einde komt aan de verkwisting van de middelen van het land, dat met miljarden dollars en op basis van een domme doctrine, separatisme en vijandigheden, een vals en kunstmatig conflict met Marokko in stand houdt", zei hij.

Lees ook: Algerijnse verantwoordelijke noemt Marokko "schurkenstaat"

"In tegenstelling tot de hardnekkigheid waarmee het militaire bewind de historische, politieke, culturele, religieuze en economische realiteit van de Marokkaanse Sahara ontkent, blijkt uit de slogans van de volksdemonstraties van de Hirak in Algerije, duidelijk dat de zogenaamde Sahara-kwestie niet de zaak is van het Algerijnse volk, maar een zaak voor het Algerijnse militaire regime." Omar Zniber wees verder ook nog op de "onoprechtheid, de manoeuvres, de verzinsels en de ziekelijke halsstarrigheid van het Algerijnse regime", als het om de Sahara gaat.

Bovendien wees Omar Zniber de Algerijnse vertegenwoordiger erop dat, in tegenstelling tot zijn verklaringen, verschillende Algerijnse presidenten "het Marokkaanse karakter van de Sahara formeel hebben erkend, waaronder president Boumediene in zijn verklaring op de Arabische Top van 1974, waarin hij uitdrukkelijk verklaarde dat hij de terugwinning van de Saharaanse provincies door Marokko steunde. President Boudiaf, die een einde wilde maken aan dit kunstmatige geschil, werd zelfs lafhartig vermoord".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team