Zoeken

Vlaamse jeugdraadvoorzitter Amir: "Haatreacties wegen op mentaal welzijn"

26 december 2021 - 17:40 - Marokkanen in het buitenland

©

De Marokkaans-Belgische Amir Bachrouri werd begin dit jaar verkozen tot voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. De 18 jarige werd door 2,7 miljoen ­kinderen en jongeren gekozen om hun stem te vertegenwoordigen bij de ­officiële adviesraad voor de Vlaamse ­regering. In tv- en radio-interviews viel hij vooral op door zijn mondigheid, maar hij kreeg ook te maken met racisme op sociale media.

Het persoonlijke hoogtepunt van jeugdraad-voorzitter Amir Bachrouri was ongetwijfeld zijn verkiezing. "Het was een enorme eer dat ik plots als voorzitter mee aan tafel mocht zitten om de belangen van alle kinderen en jongeren vurig te verdedigen", zegt hij aan Het Nieuwsblad. Maar daar staat als dieptepunt tegenover dat hij dit jaar ook geconfronteerd werd met veel haat. "De haatreacties op sociale media hebben zwaar ingehakt op mij. Door niet op de bal te spelen, maar telkens op de man, krijg je al snel het gevoel dat je iets fout aan het doen bent. En dat weegt wel op het mentaal welzijn."

Lees ook: Amir Bachrouri nieuwe voorzitter Vlaamse Jeugdraad in België

Amir vond de samenhorigheid op het Europees Kampioenschap Voetbal dit jaar een heerlijke gebeurtenis. "De sfeer tijdens het EK-voetbal vond ik opnieuw van een andere klasse getuigen dan we gewoon zijn. Plots schaart iedereen zich achter één team met één doel: de trofee winnen. Maar helaas, het is weer niet gelukt." Minder leuke momenten waren de bijeenkomsten en de aankondigingen van het corona-overlegcomité. "De overlegcomités waren vaak een domper op de feestvreugde: het gebrek aan overleg en daadkracht, de overvloed aan onduidelijke communicatie. Hopelijk zijn we daar volgend jaar voor goed van af."

Lees ook: Jeugdraad-voorzitter Amir Bachrouri nam een vliegende start

Van de mensen die hij dit jaar bewonderde stak atleet Bashir Abdi er met kop en schouders bovenuit. "De souplesse, ontwapening en authenticiteit waarmee hij zijn bronzen medaille behaalde in de marathon op de Olympische Spelen, was prachtig gewoon."

Zijn wensen voor 2022? "Goede gezondheid natuurlijk, spetterende dagen vol liefde en warmte, heel veel generositeit en onbezonnen tijd. Met meer jeugdigheid, natuurlijk."

Bladna.nl