Zoeken

"VillaNarco", luxe schuilplaats van Marokkaanse hasjsmokkelaars in Spanje

7 augustus 2022 - 17:40 - Wereld

©

Marokkaanse hasjsmokkelaars hebben in een beschermd gebied in het Spaanse La Línea de la Concepción (Cádiz), een reeks luxe villa’s gebouwd zonder toestemming noch vergunning. Daar houden ze de drugs en de opbrengsten van de illegale handel verborgen.

Met behulp van drones heeft de Spaanse politie het gebied genaamd ’VillaNarco’ bezocht. Vier jaar geleden stonden er 19 villa’s van Marokkaanse clans die zich bezighouden met de smokkel van hasj. Vandaag zijn het er meer dan 100 geworden, vertellen politiebronnen aan Caso Aberto. Verschillende "belangrijke organisaties" zouden er hun verblijfplaats hebben. De straten in het gebied zijn smal en stoffig met een directe toegang tot het Atunara strand waar de hasj wordt gelost. Het gebied is niet aangesloten op het gewone water- en elektriciteitsnet en de villa’s zijn gebouwd zonder bouwvergunning.

Lees ook: Achtervolging drugssmokkelaars op volle zee (video)

De villa’s van de drugshandelaren onderscheiden zich van de andere woningen in de wijk El Zabal door hun zeer hoge muren. In VillaNarco, werken mobiele telefoons niet, omwille van de geïnstalleerde frequentie stoorzenders. Beveiligingscamera’s houden de in- en uitgangen in de gaten. De meeste villa’s staan op naam van daklozen en bedelaars uit de regio, in ruil voor een bedrag van meer dan duizend euro per maand. In sommige villa’s vond de politie contant geld verborgen in keukenhanddoeken of in kasten, in de kelder, onder een jacuzzi, enz.

Op de beelden die door de drones zijn genomen, kan men binnen in deze luxe villa’s glijbanen, een trampoline, springkastelen, een enorme olifant die zoet water spuit uit zijn slurf, luxe auto’s, een kunstgrasveld en andere zaken zien. "We vonden designerkleding, ik herinner me 50 Hugo Boss babyschoentjes, hele dozen Chanel, Louis Vuitton gsm-doosjes, gouden munten, een Omega-horloge ter waarde van honderdduizend euro...", vertelt een politieagent die gespecialiseerd is in de strijd tegen het witwassen van geld.

Lees ook: Zo wordt drug in het zuiden van Spanje geleverd (video)

"Er zijn pogingen ondernomen om hen te vervolgen voor een overtreding van de ruimtelijke ordening, maar het is een traag proces en ze zullen er maar zeer lichte straffen voor krijgen. Het is erg moeilijk om de sloop van een huis te bevelen," zegt een politieagent. De politie probeert hen ook te vervolgen voor het witwassen van geld. "Wanneer we eindelijk te weten komen wie er achter één van de huizen zit, verschijnen er weer nieuwe bedrijven die de eigendommen opkopen en moeten we weer van voren af aan beginnen", klaagt Juan Franco, de burgemeester van La Línea.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team