Zoeken

Vijftigtal Marokkanen verliezen Belgische nationaliteit

22 februari 2022 - 15:00 - Marokkanen in het buitenland

©

België heeft tot nu toe het Belgische staatsburgerschap afgenomen van ongeveer 50 strijders die naar Syrië of Afghanistan zijn gegaan en voor terrorisme zijn veroordeeld. De meesten van hen zijn Belgische Marokkanen.

In België is de intrekking van het Belgische staatsburgerschap een procedure die werd ingevoerd na de aanslag op Charlie Hebdo in 2015. Tot 2021 hebben in totaal 31 mensen hun Belgische nationaliteit verloren. Het hof van beroep van Brussel heeft in februari 13 mannen - voor het overgrote deel Belgische Marokkanen - die bij verstek wegens terrorisme waren veroordeeld, hun Belgisch staatsburgerschap ontnomen, meldt Belga. Tot dusver hebben meer dan 50 mensen hun Belgische nationaliteit verloren.

Lees ook: Marokkanen verliezen Belgische nationaliteit

Vier Syriëgangers waarvan onlangs de Belgisch staatsburgerschap werd afgenomen, waren bevriend met een bekeerling met de bijnaam "Jean-Louis le Soumis" (Jean-Louis de onderworpene). De in Brussel wonende Marokkaan Khalid Zerkani rekruteerde zeven personen. Yassine Cheikhi zou de enige overlevende strijder zijn en zou in een Koerdische gevangenis in Noord-Syrië worden vastgehouden.

Lees ook: België trekt nationaliteit Marokkanen in

Volgens België verliezen alleen burgers met een dubbele nationaliteit hun Belgische nationaliteit. Volgens het Verdrag van de Verenigde Naties van 1961 kan een persoon niet zijn nationaliteit worden afgenomen indien deze afname hem staatloos maakt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team