Zoeken

Brussel: 8,2% buitenlandse werknemers zijn Marokkanen

15 april 2022 - 17:00 - Wereld

©

In Brussel vertegenwoordigen Marokkanen 8,2% van het totaal aantal buitenlandse werknemers. Zo’n 30,4% van de beroepsbevolking van het Brussels Gewest heeft niet de Belgische nationaliteit.

Dit cijfer is in de Belgische hoofdstad over de laatste vijf jaar met +23,5% gestegen, volgens de resultaten van een enquête van Acerta over de verschillende nationaliteiten op de arbeidsmarkt in het Brussels Gewest.

Lees ook: Fransen grootste groep buitenlandse werknemers in Marokko

Dat er meer werknemers met een andere nationaliteit op de Belgische arbeidsmarkt actief zijn, is volgens Acerta een logische evolutie, maar ook de arbeidskrapte zet bedrijven aan om verder te kijken dan de eigen landsgrenzen om nieuw personeel te rekruteren. "De krapte op de arbeidsmarkt is één van de redenen om zo breed mogelijk te werven, maar het mag niet de enige reden zijn. We zien ook dat bedrijven de behoefte voelen om een afspiegeling van de samenleving te zijn", aldus Niko Smeets, verkoopdirecteur van Acerta Brussels.

Naast Marokkanen vormen Fransen het hoogste percentage (13,6%) van de buitenlandse werknemers in Brussel, gevolgd door Italianen (5,8%), Polen (5,6%), Roemenen (5,3%), Congolezen (4,5%), Nederlanders (4,3%), Turken (2,3%), Indiërs (1,6%), en ten slotte Kameroeners (1,4%).

Lees ook: Hoofddoek voor werknemers metro Brussel toegestaan

Marokkanen zijn vooral werkzaam in de levensmiddelenindustrie (53,4%), vervoer en logistiek (42,7%) en in de bouw (41%). "Anderzijds zijn zij minder aanwezig (2,7%) in de metallurgische industrie”, meldt Acerta.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team