Zoeken

Door vervolgde moslims gemaakte mondkapjes in België verkocht

19 december 2020 - 11:00 - Wereld

©

Chirurgische mondmaskers die in China onder dwang zijn gemaakt door Oeigoeren, worden verkocht in duizenden apotheken in België.

De Tijd volgde samen met media in andere Europese landen het spoor van mondmaskers die mogelijk zijn gemaakt door dwangarbeiders in China. Ze ontdekten dat er achter bepaalde mondmaskers bij apotheken in België een schrijnend verhaal schuilt van dwangarbeid en onderdrukking van de Oeigoeren, een moslimminderheid van Turkse origine in het noordwesten van China.

De Oeigoerse werkkrachten leven in en rond de fabrieken in afgescheiden slaapplaatsen. Ze kunnen niet vrij bewegen, worden constant in de gaten gehouden en geïntimideerd, gehersenspoeld en uitgebuit, met buitensporige werkuren en een militaire managementstijl.

Activisten roepen westerse bedrijven al langer op niet samen te werken met Chinese bedrijven die vermoedelijk Oeigoeren misbruiken. Maar veel westerse bedrijven slaan die oproepen in de wind omdat de wantoestanden volgens hen moeilijk te bewijzen zijn.

De federale overheidsdienst Economie heeft de maskers getest op hun kwaliteit. "En als de maskers op dat vlak aan de Europese regels voldoen, moeten we ze toelaten op de Belgische markt", klinkt het. Ook in andere Europese landen worden de mondkapjes verkocht.

In het Laatste Nieuws zegt de Algemene Farmaceutische Bond (APB) dat het moeilijk is om de hele keten in beeld te brengen, zeker voor apothekers die op het einde van die keten staan. Zij baseren zich op de informatie van de leverancier. "We gaan ervan uit dat leveranciers hun verantwoordelijkheid nemen", zegt APB-woordvoerder George Verpraet. Dat de maskers in die omstandigheden geproduceerd worden, vindt hij een "groot probleem". Verpraet benadrukt wel dat de maskers conform zijn en er voor de volksgezondheid geen gevaar is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team