Zoeken

België: zaak tegen Abdelkader Belliraj verjaard

26 december 2020 - 13:00 - Wereld

©

Het dossier rond Abdelkader Belliraj, Belg van Marokkaanse afkomst die verdacht wordt van zes politieke moorden in de jaren ’80, is verjaard. Dat heeft de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling beslist.

Abdelkader Belliraj werd in 2009 in eerste aanleg en in 2010 in beroep, in Salé veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor lidmaatschap van een terroristisch netwerk en zes politieke moorden in België, aan het einde van de jaren tachtig. De veroordeling was gebaseerd op verklaringen die Belliraj later voor de onderzoeksrechter weer introk. Zijn bekentenis werd volgens hem afgedwongen door marteling.

Belliraj werd ook een informant van de Staatsveiligheid genoemd. Het Belgische federaal parket startte een eigen gerechtelijk onderzoek naar de zes moorden. De kamer van inbeschuldigingstelling besloot in 2016 om bijkomend onderzoek toe te staan, om na te gaan of Belliraj inderdaad als informant had gewerkt bij de Belgische Staatsveiligheid. Staatsveiligheid heeft dat intussen toegegeven.

Michèle Hirsch, advocaat van één van de slachtoffers, zegt in het Nieuwsblad dat "de moord werd opgeëist door een terroristische organisatie, Abou Nidal". Abdelkader Belliraj heeft die moord gepleegd met de mensen die hij rond zich had verzameld om Joden en Arabieren te doden die zich verzetten tegen de fatwa die tegen schrijver Salman Rushdie was uitgesproken. Hij is daarvoor veroordeeld in Marokko maar zijn handlangers in België zullen nooit vervolgd worden." Volgens haar hebben staatsredenen het gehaald in het dossier. "Belliraj was een informateur van de Staatsveiligheid. Hoewel hij die moorden had gepleegd, is hij gerekruteerd om de terroristische milieus te infiltreren."

De kamer van inbeschuldigingstelling moest donderdag beslissen of Belliraj en zes andere verdachten in België voor het assisenhof terecht moeten staan voor die feiten, maar het federaal parket vroeg de buitenvervolgingstelling. Volgens het openbaar ministerie zijn de feiten verjaard en zijn er onvoldoende aanwijzingen van schuld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team