Zoeken

België treedt strenger op tegen rechtse extremisten

26 december 2020 - 19:00 - Wereld

©

De Belgische veiligheidsdiensten moeten steeds meer gevaarlijke rechts-extremisten opvolgen in België. Dat zei minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten moeten steeds meer gevaarlijk geachte rechts-extremisten in de gaten houden, vertelde de minister aan De Tijd. Van de in totaal 67 namen op de lijst met potentieel gewelddadige extremisten die het antiterreurorgaan OCAD bijhoudt, komen er 19 uit de rechts-extremistische hoek. Een andere categorie die het OCAD bijhoudt betreft haatpropagandisten, daar staan 81 namen op, waarvan er 29 extreemrechts gerelateerd zijn.

De minister verzekert dat ze allemaal worden gecontroleerd door de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. "Dat het rechts-extremisme ook in ons land in de lift zit, is duidelijk. Deze trend is al enkele jaren aan de gang. De periode 2015-2016 met de aanslagen van Daesh en de zogenoemde vluchtelingencrisis lijken aan de basis te liggen," legde hij uit.

De circulatie van vuurwapens in deze omgevingen is een zorg voor Staatsveiligheid. Tot nu toe heeft het OCAD "geen concrete aanwijzingen voor een dreigend gevaar van extreemrechts", voegde minister Quickenborne eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team