Zoeken

Veroordeeld voor aanrijden van twee moslima’s bij moskee Belfort

26 juni 2021 - 18:20 - Wereld

©

Een 41-jarige man is in het Franse Belfort veroordeeld tot zeven maanden gevangenisstraf, voor het aanrijden van twee moslima’s in de buurt van de moskee van Glacis. Hij had ook racistische opmerkingen gemaakt over de islam en moslims.

De verdachte is op 13 juni met zijn auto ingereden op twee moslima’s in de buurt van de moskee van Glacis, meldt L’Est Républicain. De slachtoffers moesten hun toevlucht zoeken in een ondergrondse gang, dicht bij de grote moskee. Op woensdag verscheen de verdachte voor het gerechtshof van Belfort. Hij ontkende de feiten voor de rechter en beweerde dat hij de controle over zijn voertuig had verloren na een woordenwisseling met een man. "Ik was een hamburger aan het eten in de buurt van de moskee," zei hij. "Ik zei dat ik niet van de Islam hou omdat het me bang maakt. Ik ben geen racist." Deze verklaringen gingen echter vergezeld van "beledigende en racistische opmerkingen over moslims en hun godsdienst".

"Na mijn opmerkingen [...] werd ik bedreigd door een man die met zijn vrouw langsliep. Het was zijn vrouw die hem tegenhield. Toen kwam er een tweede man die mij samen met zijn broers dreigde te slaan. Angstig stapte ik weer in mijn auto. Toen verloor ik de controle erover," zei de beklaagde. Maar tijdens de hoorzitting werden de beelden van een videobewakingscamera getoond waarop te zien is dat hij rustig in zijn auto stapt. Er is geen beeld van de woordenwisseling.

Lees ook: Islamofobe aanslag op moslimgezin in Canada, vier doden

"Mijn cliënt veranderde van koers op tien meter van de burgerlijke partijen," pleit de advocaat van de verdediging, Madeline Legrand. "Er was geen risico dat hij ze zou raken. Bovendien gaat de klacht niet over de context en racistische beledigingen." Volgens plaatsvervangend officier van justitie, Caroline Roda, bestaat er echter geen twijfel over de intentie om de twee vrouwen aan te vallen. "Dit soort incidenten in de buurt van een gebedshuis kan een gevoel van angst opwekken," zei ze. Zij vroeg om achttien maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, dit is een herroeping van een voorwaardelijke straf van een maand die op 10 maart 2017 was uitgesproken.

Na beraadslaging heeft de rechtbank de verdachte veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar en herroeping van een voorwaardelijke straf van 1 maand, wegens geweldpleging met gebruik van een voertuig als wapen. De rechtbank heeft hem ook verboden om zich in de buurt van moskeeën van Belfort te begeven en heeft zijn auto in beslag genomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team