Zoeken

Ex-militair veroordeeld voor wapensmokkel naar Marokko

26 februari 2021 - 19:20 - Wereld

©

Een voormalig commandolid van de Franse zeemacht is door het Hof van Beroep in Caen veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden wegens de illegale verkoop van wapens aan Marokko en andere Afrikaanse landen.

Op 22 oktober 2019 heeft de strafrechter van Caen een voormalig officier van de Franse marine veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar, een geldboete van 50.000 euro, een verbod van 15 jaar op de uitoefening van een commercieel beroep en een verbod van 5 jaar op wapenbezit.

De 52-jarige man was directeur van twee bedrijven in Caen en had zich geconverteerd tot verkoper van oorlogswapens aan Mauritanië, Marokko en Congo. "Het was mijn manier om terrorisme te blijven bestrijden," zei hij. In de tussentijd had hij wel een succesvol bedrijf dat winst boekte.

Op 22 oktober 2019 tekende hij beroep tegen de beslissing en verscheen vervolgens op 8 januari voor de rechter. Hij gaf toe dat hij geen toestemming had om wapens te verkopen maar verklaarde dat hij moeite had om de ingewikkelde reglementering te begrijpen en beweerde ook dat hij geen illegale winsten had gemaakt.

Op 19 februari werd het vonnis uitgesproken. De rechter verminderde zijn voorwaardelijke gevangenisstraf tot 18 maanden en bracht zijn verbod om een bedrijf te leiden terug tot drie jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team