Zoeken

Het meisje dat niet meer speelt: verkrachters in Marokko nauwelijks gestraft

11 april 2023 - 10:00 - Marokko

©

Een Marokkaans meisje dat twee jaar geleden op 11-jarige leeftijd herhaaldelijk door drie mannen werd verkracht, raakte daardoor ook zwanger en is bevallen van een zoon. Haar vader diende een klacht in en de daders werden onlangs gearresteerd en veroordeeld tot gevangenisstraffen van anderhalf tot twee jaar. Onbeduidende straffen die veel verontwaardiging uitlokken in het koninkrijk.

Karim A. (36 jaar), zijn neef Youssef Z. (22 jaar) en Abdelouahed B. (29 jaar) werden veroordeeld voor de verkrachting van het minderjarige meisje. Op het moment van de gebeurtenissen was ze slechts 11 jaar oud. Volgens het Marokkaanse wetboek van strafrecht staat op verkrachting vijf tot tien jaar gevangenisstraf, tien tot twintig jaar als het slachtoffer minderjarig is en tot dertig jaar als ze haar maagdelijkheid verliest. De verkrachters van Sanae zouden dus eigenlijk tot 30 jaar gevangenisstraf moeten krijgen, maar de rechtbank van Rabat oordeelde dat er verzachtende omstandigheden waren en verminderde hun straf, meldt EFE.

Lees ook: Nieuwe wending in verkrachtingszaak 11-jarig meisje in Rabat

Het jonge slachtoffer beviel een jaar geleden van een jongen en woont met haar ouders en grootmoeder in een gebied ten oosten van Rabat. De familie verbouwt een aantal hectares land met aardappelen, pompoenen en granen. "Veertig dagen na de dood van mijn vader ging ik naar de markt waar een man mij de feiten vertelde. Ik voelde me duizelig, ik wist niet wat ik moest zeggen", zegt Mohamed, de vader van het meisje. Karim en Youssef, oom en neef, wonen 30 meter van het huis van het meisje en hebben haar zien opgroeien," vervolgt hij. De derde aanvaller woont 400 meter verderop.

Sinds twee jaar is het minderjarige meisje niet meer zichzelf. "Ze weet niet of ze een meisje is of een volwassene. Ze wil niet met haar broers spelen. En het is erger geworden nu de veroordeling herzien zal worden door het Hof van Beroep in Rabat", aldus Mohamed, die van plan is alles op alles te zetten om gerechtigheid te krijgen voor de verkrachting van zijn dochter. Minister Abdelatif Ouahbi van Justitie heeft strengere straffen beloofd in de zaak van het meisje. Maar het probleem gaat dieper, zegt Loubna Rais, lid van de feministische groep Masakatch (Ik zal niet zwijgen).

Lees ook: Zware straffen voor verkrachting moeder en vier dochters in Rabat

De activiste hekelt een "verkrachtingscultuur", een "bagatellisering" van het geweld tegen vrouwen en meisjes en een "minimalisering" van hun lijden. "Als de sancties worden toegepast zoals de wet bepaalt, zou dat al een hele prestatie zijn", bepleit ze. Volgens een studie die in 2020 door de beweging werd uitgevoerd, kreeg 80% van veroordeelde daders in 1169 zaken voor 21 rechtbanken van eerste aanleg in Marokko, een straf van minder dan vijf jaar, met een gemiddelde van drie jaar en één maand.

Bladna.nl