Zoeken

Verkoop 7% Maroc Telecom afgelast

17 augustus 2011 - 19:00 - Economie

©

De aanbesteding voor de verkoop van 7%-belang van Maroc Telecom door de staat is geannuleerd. De informatie werd reeds bevestigd aan de financiële instellingen die de operatie moesten uitvoeren.

In 2010 had de staat al de verkoop van 8% van haar 30%-aandeel in Maroc Telecom geannuleerd. De transactie zou de Marokkaanse overheid ongeveer 9 miljard dirham hebben opgebracht, wat sowieso niet genoeg is om het tekort van de schatkist, dat 17,6 miljard dirham bereikte in 2011, te dekken.

Voor Lahcen Daoudi van de Gerechtigheid en Ontwikkeling Partij (PJD), is deze beslissing van de staat een "terugkeer naar redelijkheid". De parlementslid acht het namelijk niet "redelijk om waardevolle activa te verkopen om de inactiviteit van de overheid te betalen".

Het ministerie van Economie en Financiën had begin augustus al duidelijk gemaakt dat de beslissing van verkoop niet definitief was en dat deze enkel zou kunnen worden gerealiseerd als het overeenstemde met de marktregels.

De uitdaging is groot voor Marokko indien deze de sociale vrede wil behouden. Het Koninkrijk zal de middelen moeten vinden om de nationale economie te doen herleven. Om dit te doen heeft Marokko dit jaar reeds 20% van de populaire Centrale Bank verkocht voor 5,5 miljard dirham en het bedrijf SSM (zout) voor 655 miljoen dirham.

Dergelijke overdrachten gaan ten koste van de economische groei en ontwikkeling van het land, met inbegrip van het begrotingstekort dat reeds 5,7% van het BBP bereikt dit jaar, tegen 4,5% in 2010, volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team