Zoeken

Marokko geeft 7% van Maroc Telecom op

4 augustus 2011 - 00:59 - Economie

©

De verkoop door de staat van zeven van zijn 30%-belang in Maroc Telecom, bevestigt zich en genereert een sterke controverse in Marokko. Het bedrijf 53% bezit van de Franse Vivendi, zal dienen als bailout voor de schatkist, dat 17,6 miljard dirham tekort telt in 2011.

Een verklaring van het ministerie van Financiën kondigde dinsdag de lancering van een aanbesteding om de financiële instelling te kiezen dat de studie zal uitvoeren, de waarde van Maroc Telecom en de reactiviteit van de markt zal evalueren, op basis van de koersen op de beurzen van Casablanca en Parijs.

Geen definitieve beslissing zou echter genomen zijn wat betreft de privatiseringstransactie volgens dezelfde verklaring. Een scenario reeds gezien in 2010 toen de staat, die 8% van Marokko Telecom wou verkopen, zich op het laatste moment had teruggetrokken.

De transactie, dat zal worden gerealiseerd als het voldoet aan de regels van de lokale markt, moet de staat meer dan één miljard dollar opleveren.

Om de sociale vrede te behouden verkocht de Marokkaanse staat vorig jaar reeds 20% van de Centrale Bank voor 5,5 miljard dirham en het bedrijf SSM (zout) voor 655 miljoen dirham.

Deze privatiseringen, schadelijk voor de economische groei en inflatie, zal het tekort van het land waarschijnlijk vergroten en het volume van investeringen doen dalen.

Om de controverse te kalmeren rond deze nieuwe privatisering zei het Ministerie van Financiën in zijn verklaring dat volgens de wet van financiën van 2011, 50% van de opbrengst van privatiseringen bedoeld zijn voor een investeringsfonds en de rest voor de Hassan II Fonds.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team