Zoeken

Verkiezingen Marokko: "Het geld stroomde rijkelijk"

28 september 2021 - 10:40 - Marokko

©

Transparency Marokko heeft het illegale gebruik van geld in vraag gesteld tijdens het hele verkiezingsproces, tot na de verkiezingen van 8 september. De organisatie verzoekt de autoriteiten om de wetten te respecteren om het imago van de democratie in het koninkrijk niet te beschadigen.

In een interview met Hespress heeft Ahmed Bernoussi, secretaris-generaal van de Marokkaanse Vereniging voor Transparantie, Goed Bestuur en Corruptiebestrijding, zijn bevindingen over de afgelopen parlementsverkiezingen toegelicht.

Zich baserend op het rapport van Transparency Marokko, zei Bernoussi dat het geld rijkelijk vloeide "tijdens deze verkiezingen. Dit gebeurde op het niveau van de aanwijzing van de kandidaten, in de fasen na de verkiezingen en bij de samenstelling van de ambten en dit zowel op het vlak van de regio’s als de gemeenten".

Lees ook: Burgemeestersverkiezingen Rabat eindigen in chaos

Enkele dagen geleden heeft de organisatie via een nota bekendgemaakt dat er bij de verkiezingen in Marokko nog steeds sprake is van "illegale praktijken die onverenigbaar zijn met de ethische normen" van een democratie. Als voorbeeld noemde Transparency Marokko de validatie van de kandidatuur van voormalige verkozenen die betrokken waren, of vermoedelijk betrokken waren bij zaken van corruptie en de verkwisting van overheidsgelden die ze begingen tijdens de uitoefening van hun mandaat en die voor de rechter zijn gebracht.

De secretaris generaal van Transparency Marokko heeft ook kritiek geuit over het gebrek aan medewerking vanwege de autoriteiten aan de verstrekking van essentiële gegevens over de verkiezingen. Enkel de officiële resultaten die door het ministerie van Binnenlandse zaken werden bekendgemaakt, zijn beschikbaar voor het publiek. "Wij stellen vast dat de grondwet en de wet op de toegang tot informatie niet worden nageleefd en dat de burgers en de media niet over volledige of adequate informatie over de verkiezingsresultaten beschikken, hetgeen ook een slecht beeld geeft van het land wat de transparantie van zijn verkiezingen betreft", zei hij.

Lees ook: Verkiezingen Marokko: partijen schenken schapen voor Eid ul-Adha

De organisatie heeft de Marokkaanse autoriteiten verzocht om de volledige informatie over de verkiezingen ter beschikking te stellen van het publiek, overeenkomstig artikel 27 van de grondwet en wet 31-13 betreffende het recht op toegang tot informatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team