Zoeken

Burgemeestersverkiezingen Rabat eindigen in chaos

22 september 2021 - 15:40 - Marokko

©

De verkiezing van de burgemeester van Rabat, die op maandag 20 september had moeten plaatsvinden, werd uitgesteld tot komende vrijdag. De eerste vergadering in de wilaya werd onderbroken na een fysieke confrontatie tussen de verkozenen van de stad, vlak voor het begin van de stemmingsronde.

Een gebrek aan consensus, de niet-naleving van coalitieakkoorden tussen de Nationale groepering van Onafhankelijken (RNI), de Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM), de Volksbeweging (MP) en de Istiqlal-partij (PI), beschuldigingen van bedreigingen en corruptie, woordenwisselingen tussen de verschillende aanhangers van de kandidaten voor het voorzitterschap van de Gemeenteraad, ... Dat alles leidde uiteindelijk tot een interventie van de ordediensten.

Lees ook: Nora Thoussa is jongste burgemeester van Marokko

Er werd verwacht dat Asmaa Rhlalou als kandidaat van het leidende kwartet (RNI, PAM, Istiqlal en MP) burgemeester van de hoofdstad zou worden. Maar op de dag van de burgemeestersverkiezing, dook er een nieuwe kanshebber voor het burgemeestersambt op: Driss Lachgar. De zoon van de eerste secretaris van de USFP claimt ook een meerderheid te hebben die het mogelijk maakt om de teugels van het stadsbestuur in handen te nemen.

Het kamp van Rhlalou beschuldigt het kamp van Lachgar ervan een aantal vrouwelijke raadsleden die haar steunen, met de dood te hebben bedreigd en ook geprobeerd te hebben om hun stemmen te kopen. Er is een klacht ingediend bij de rechtbank. "Dit alles is gedocumenteerd en vastgelegd en is het onderwerp van een klacht bij de gerechtelijke politie," aldus een verklaring van de partij. Omar El Bahraoui, lijsttrekker van de RNI in het district El Youssoufia en tevens voormalig burgemeester van Rabat, wordt ervan beschuldigd een campagne te hebben gevoerd tegen zijn kamp ten gunste van Hassan Lachgar, de kandidaat voor het presidentschap van de USFP.

Lees ook: Marokko: hoeveel verdienen burgemeesters en gouverneurs?

In de nasleep werd raadslid Abdelfattah Elaouni, van PAM naar het ziekenhuis gebracht nadat hij het bewustzijn had verloren, meldt SNRTnews. Deze incidenten hebben de autoriteiten ertoe gebracht de verkiezing van de burgemeester van de hoofdstad tot nader order uit te stellen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team