17 mei 2025 - 07:00 - Marokkanen in het buitenland
Marokkaanse Nederlanders bezochten donderdag de herdenking op de Franse erebegraafplaats in Kapelle. Daar werd herdacht dat 80 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog eindigde. Ook werd stilgestaan bij het offer van 23 Noord-Afrikaanse en 1 Syrische soldaat die op Nederlands grondgebied sneuvelden. Voor velen was dit een onbekend deel van de geschiedenis.
Louis van der Kallen, die al dertig jaar de herdenking bijwoont, nodigde ook Marokkaanse Nederlanders uit. Hij benadrukt het belang van het blijven vertellen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat ook mannen uit Marokko, Algerije en Tunesië hun leven gaven voor de bevrijding van Europa en Nederland. Op de begraafplaats liggen christelijke, Joodse en islamitische gesneuvelden naast elkaar.
Lees ook: Zuid-Korea: offer van Marokkaanse soldaat 70 jaar later erkend
Karima Bouzambou en haar zoon Djunayd bezochten de erebegraafplaats voor het eerst en waren onder de indruk. Djunayd vertelde aan Omroep Zeeland dat hij op school alleen over Nederlandse soldaten hoorde. Zijn moeder Karima vindt dat er te weinig aandacht is voor de bijdrage van Marokkaanse Nederlanders aan de Europese geschiedenis.
Tijdens de herdenking klonken het Wilhelmus, de Marseillaise en het Marokkaanse volkslied. De Marokkaanse ambassadeur sprak over verbondenheid. Voor veel aanwezigen van Marokkaanse afkomst was het een moment van herdenking én erkenning. Karima sprak haar trots uit over de bijdrage van hun voorouders aan de vrijheid van Europa.
Lees ook: Nederland herdenkt gesneuvelde Marokkaanse soldaten
Karima en Djunayd stonden stil bij de graven. Djunayd was geraakt door de gedachte dat de gesneuvelde soldaten destijds slechts enkele jaren ouder waren dan hij nu is. Karima stond stil bij het leed van de ouders en de huidige oorlogen in de wereld. Ze verzuchtte dat de wereld niet lijkt te leren van de geschiedenis.
Boycot Turkije: India kiest voor Marokko
Doden bij race met bolides op drukke ringweg in Marokko (video)
Marokkaanse Sahara: Verenigde Staten willen dossier voorgoed sluiten
Tanger verplicht witte gevels
Verenigde Staten weigeren toegang aan Marokkaanse journalisten
Grote groep opent tien nieuwe hotels in Marokko
Vergeten Marokkaanse helden herdacht in Nederland
Amsterdam rouwt, eerste Marokkaanse gastarbeider Mustapha Slaby overleden
@Marokko: "Vereenvoudig de grensprocedures tijdens Marhaba!"
Marokko bezorgd om Marokkanen in Nederland
Marokko komt met speciale afdeling voor investeerders uit diaspora
Marokkaanse diaspora: veel geldovermakingen, weinig investeringen
Overheid grijpt in bij vastgelopen projecten Marokkaanse diaspora
"Marokkanen in Nederland super geïntegreerd"