Zoeken

Marokkaanse helden herdacht in Nederland

18 mei 2024 - 23:00 - Wereld

©

De Marokkaanse ambassadeur in Nederland, Mohamed Basri, heeft donderdag deelgenomen aan een herdenkingsceremonie ter nagedachtenis aan de Marokkaanse helden die tijdens de Slag om Kapelle in Zuid-Nederland in 1940 hun leven gaven in de strijd tegen de nazi’s.

Tijdens de ceremonie op de Franse militaire begraafplaats in Kapelle memoreerde de diplomaat de moedige opoffering van tienduizenden Marokkaanse soldaten die in Europa vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog, waaronder honderden in Nederland. Hij benadrukte dat zij vochten voor rechtvaardigheid en vrijheid tegen de Asmogendheden in een cruciaal moment in de geschiedenis.

Lees ook: Italië: herdenkingsplaat Marokkaanse soldaten vernield

De ambassadeur verwees naar de deelname van Marokkaanse soldaten aan de Eerste Wereldoorlog als basis voor de broederschap in wapens die de inspiratie vormde voor de oproep van Sultan Sidi Mohammed Ben Youssef in 1939, vlak na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Mohamed Basri benadrukte dat de herdenkingsceremonie een moment van bezinning is om lessen te trekken uit het pijnlijke verleden en te voorkomen dat we terugvallen in soortgelijke vooroorlogse situaties waarin haat, gebrek aan respect en onverdraagzaamheid overheersen. "Het is onze collectieve plicht om bruggen te blijven bouwen tussen landen, samenlevingen en culturen," aldus de ambassadeur.

Lees ook: Nederland herdenkt gesneuvelde Marokkaanse soldaten

Hij richtte zich tot de aanwezige scholieren, jongeren en toekomstige generaties en riep hen op om zich deze gevarieerde geschiedenis eigen te maken en eruit te leren om de toekomstige uitdagingen beter aan te pakken, met de nadruk op democratische principes en universele waarden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team