Zoeken

Nederland herdenkt gesneuvelde Marokkaanse soldaten

29 mei 2015 - 13:27 - Wereld

©

In het Nederlandse Kapelle werd vorige week een herdenkingsplechtigheid gehouden ter ere van de Marokkaanse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld.

De herdenking viel samen met de 75e verjaardag van de Franse slag van Kapelle. Abdelouahab Bellouki, ambassadeur van Marokko in Nederland, was samen met vertegenwoordigers van andere Europese landen aanwezig op de ceremonie.

De Marokkaanse diplomaat herinnerde er aan dat uit deze strijd lessen moeten worden getrokken om de vooruitgang en coëxistentie mogelijk te maken. Bellouki maakte tevens van de gelegenheid gebruik om de vooroordelen over Marokkanen in Nederland als gevolg van het onaanvaardbaar en ongerechtvaardigd gedrag van een minderheid, aan de kaak te stellen.

Bij de graven werden rozen gelegd door kinderen. Ook werden het Marokkaanse en Franse volkslieden gespeeld.

De extreem gewelddadig strijd vond plaats tussen 13 en 17 mei 1945. De 60e infanteriedivisie van het Franse leger, onder leiding van generaal Deslaurens, vocht toen tegen de Wehrmacht (Duitse leger) in Kapelle. Zeshonderd soldaten kwamen om, waarvan 226 op de Franse begraafplaats begraven werden. Onder hen, 22 jonge soldaten uit Noord-Afrika, met name uit Marokko en Algerije.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team