Zoeken

Algerije vraagt Biden om Sahara-verdrag te annuleren

8 februari 2021 - 09:20 - Wereld

©

Algerijnse overheidsfunctionarissen hebben aan de Amerikaanse president Joe Biden gevraagd om het verdrag tussen de Verenigde Staten en Marokko in te trekken. Daarin erkent de Amerikaanse regering de Sahara als Marokkaans grondgebied. Het verdrag is door voormalig president Trump ondertekend.

De regeringsleden van de Nationale Volksvergadering (ANP) uit Algerije hebben de nieuwe president een brief geschreven. Daarin vragen ze Biden om het decreet dat op 10 december is aangenomen, terug te draaien. Ze zouden hebben geschreven dat de erkenning van de Sahara in strijd is met de richtlijnen die Washington hanteert in de kwestie. De brief, die gericht is aan president Biden is op Facebook gepost.

De initiatiefnemers beroepen zich op de classificatie uit 1963 van de Verenigde Naties. Daarin staat vermeld dat de Sahara een niet-autonoom gebied is en de volkeren recht hebben tot zelfbeschikking. Ze hopen dat de nieuwe Amerikaanse overheid zich gaat buigen over het verdrag en het zal vernietigen.

Antony Blinken, hoofd van de Amerikaanse diplomatie, heeft tijdens zijn benoeming in het Congres gezegd dat de nieuwe betrekkingen tussen Israël en Arabische landen worden bekeken. Volgens hem moeten deze verdragen nauwkeurig worden onderzocht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team