Zoeken

Verblijfsvergunning imam grootste Belgische moskee ingetrokken

13 januari 2022 - 18:20 - Marokkanen in het buitenland

©

België heeft in oktober vorig jaar het verblijfsrecht ingetrokken van Mohamed Toujgani, de imam van de Al-Khalil moskee in Molenbeek. Uit informatie van de veiligheidsdiensten bleek dat Toujgani gevaar opleverde met betrekking tot de nationale veiligheid. Toujgani woont al bijna veertig jaar in België en mag nu voor tien jaar het land niet meer binnen.

Mohamed Toujgani, die door deskundigen wordt beschouwd als een van de meest gezaghebbende islamitische predikers in België, is zijn verblijfsvergunning kwijtgeraakt. Deze informatie werd gemeld door VRT NWS en De Standaard. Er waren volgens de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie indicaties dat de Marokkaanse imam de nationale veiligheid ernstig in gevaar bracht.

Lees ook: Nederland: boete voor imam die andersgelovigen varkens noemde

"In het verleden zijn er veel te veel haatzaaiende predikers geweest waaraan men heeft toegestaan hun idealen te verspreiden of te verdedigen. Toujgani behoorde waarschijnlijk wel tot de groep die de meeste invloed had. Dit moet duidelijk zijn: diegenen die haat zaaien, onze samenleving verdelen en onze veiligheid bedreigen, zijn niet welkom in ons land. Niet vandaag, maar ook niet in de komende jaren," aldus de staatssecretaris

Toujgani, die de Belgische nationaliteit niet bezit en een vrouw en kinderen in België heeft, moet het Europees land verlaten en moet zich houden aan een inreisverbod voor de komende tien jaar. De termijn om in beroep te gaan tegen dit besluit is volgens het kabinet al verstreken, maar de advocaat van Toujgani vecht dit aan.

Lees ook: België zet zoon omstreden Marokkaans-Nederlandse imam uit

Mohamed Toujgani zorgt al lange tijd voor controverse. Hij spreekt geen Nederlands noch Frans en in een oude video riep hij onder meer op tot het verbranden van joden. Hij is een zeer invloedrijke figuur in de islamitische gemeenschap in Brussel en stond jarenlang aan het hoofd van de Al-Khalil moskee in Molenbeek, de grootste moskee van België. De Belgische veiligheidsdiensten hebben Mohamed Toujgani ook in verband gebracht met spionage voor de Marokkaanse overheid.

Bladna.nl