Zoeken

Nederland: boete voor imam die andersgelovigen varkens noemde

31 maart 2021 - 17:20 - Wereld

©

Imam Fares Mokiem van de Haagse Al-Madinah-moskee, moet een boete betalen van 675 euro omwille van uitspraken over andersgelovigen. Volgens de imam zijn in het bijzonder de aanhangers van de Ahmadiyya-beweging gelijk aan varkens.

De imam stelde tijdens een herdenkingsdienst in 2017 in de Al-Madinah-moskee in Den Haag dat "echte moslims afstand moeten houden van aanhangers van de Ahmadiyya-beweging, omdat varkens en schapen niet bij elkaar mogen". Aan de aanwezige Ahmadiyya’s zei hij dat ze de moskee moesten verlaten. Een aantal moskeebezoekers deden na deze uitspraken aangifte van groepsbelediging. Omdat moslims varkens als onrein beschouwen, beschouwt de rechtbank de uitspraak als onnodig grievend en concludeert ze dan ook dat Fares Mokiem zich schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging, schrijft De Telegraaf.

Aangezien de Ahmadiyya-beweging in de hele islamitische wereld bedreigd wordt omdat zij hun oprichter Mirza Ghulam Ahmad zien als profeet of hervormer van de oude islam, neemt de Officier van Justitie de uitspraken van de imam des te ernstiger. "Door dit soort woorden dreigt een sneeuwbaleffect. Zeker als een gezaghebbend persoon ze uitspreekt, kan de situatie snel uit de hand lopen. Leden van deze groep vragen asiel aan in Nederland juist omdat ze bang zijn voor vervolging."

Imam Mokiem heeft geen spijt van de woorden die hij gebruikte. In de rechtbank vertelde hij dat hij al tegen ketterij strijdt. "Ahmadiyya’s zijn geen moslims, terwijl ze beweren dat wel te zijn. Ook in Mekka zijn ze unaniem tot niet-moslim verklaard. Ongelovigen zijn ’als dieren’, maar dan nog slechter. En als je denkt aan slordig, vies en onrein, dan heb je het al snel over varkens", aldus de Imam in De Telegraaf. Het gebeurt maar zelden dat een imam wordt vervolgd vanwege een preek.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team