Zoeken

Mohamed Toujgani reageert op uitwijzing uit België

17 januari 2022 - 18:20 - Marokkanen in het buitenland

©

De hoofdimam van de Al Khalil Moskee, de grootste moskee van België, Mohamed Toujgani, heeft gereageerd op het besluit van Brussel om hem uit te wijzen naar Marokko vanwege een 10 jaar oude video waarin hij oproept tot de verbranding van "onderdrukkende zionisten". Daarom besloot hij beroep aan te tekenen tegen de beslissing, "die hem berooft van zijn fundamentele rechten en vrijheden".

"Volgens de Veiligheidsdienst moet deze man beschouwd worden als een actuele, reële en ernstige bedreiging van de nationale veiligheid. Het gaat hier om extremisme en inmenging", benadrukte Sammy Mahdi, Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie, die de verblijfsvergunning van Mohamed Toujgani introk. De hoofdimam van de Al-Khalil moskee wordt ervan beschuldigd dat hij in 2009 in een video die in 2019 is gepubliceerd, opriep tot het verbranden van "onderdrukkende zionisten". De religieuze leider verwierp in een verklaring deze "volkomen ongegronde" beschuldigingen.

Lees ook: België: uitwijzing Imam Toujgani signaal aan Marokko?

"Ik herinner eraan dat ik al 40 jaar in België woon en mij al die jaren heb ingezet voor een interreligieuze samenleving en dialoog. Wanneer er spanningen waren in Brussel of in de Belgische samenleving, stonden wij in de frontlinie om ouders dan te waarschuwen en de gemoederen bij de jongeren te bedaren. [...] En dit standpunt dat ik vertegenwoordig is uitvoerig toegelicht. Bij de aanslagen in Brussel werden wij recht in het hart getroffen en opnieuw waren wij erbij. Toen heb ik tegen het terrorisme gepredikt. België is onderdeel van van mijn identiteit, het is mijn land, ik heb hier meer gewoond dan in Marokko, mijn tweede land," verklaarde Toujgani.

Naar aanleiding van de bekendmaking van de uitwijzing van Mohamed Toujgani uit België, werd er een online petitie opgezet, waarin niet alleen steun wordt gevraagd voor de Marokkaanse imam, maar ook de Staatssecretaris wordt gevraagd te reageren. "Ik heb veel moskeeën bezocht. Men heeft naar mijn toespraken geluisterd en daarom steunt men mij vandaag, al heeft men mij niets gevraagd, het was hun eigen initiatief en daarvoor dank ik hen [...] Het is echter duidelijk dat men tegenover zo’n onrecht niet kan zwijgen, want dit onrecht is groot. Aan al deze mensen zouden ze moeten vragen of ik een gevaar ben voor wie dan ook of dan wel voor de nationale veiligheid", ging hij verder, terwijl hij verzekerde dat hij nooit een gevaar voor de nationale veiligheid is geweest.

Lees ook: Verblijfsvergunning imam grootste Belgische moskee ingetrokken

Mohamed Toujgani verklaarde tevens dat hij erachter kwam dat hij "uit de gemeente was geschrapt" toen hij een document van verblijf vroeg. De religieuze leider is van plan beroep aan te tekenen tegen het besluit van de staatssecretaris, omdat die hem zijn fundamentele rechten en vrijheden ontneemt. "Het heeft mij afgescheiden van mijn kinderen en kleinkinderen, het heeft mij afgescheiden van de mensen met wie ik omringd ben en op talloze manieren contact heb, het heeft mij ook van de moskee verwijderd."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team