Zoeken

Vastgoed Marokko: balans niet ongunstig, stijgende trend in Marrakech

31 mei 2021 - 12:00 - Marokko

©

In het eerste kwartaal van 2021 vertoont de totale Marokkaanse markt van vraag en aanbod van onroerend goed een variabele curve naargelang de stad. Met een lichte stijging van het aantal transacties komt Marrakech op kop te liggen.

Volgens een gezamenlijk rapport van de Bank Al-Maghrib (BAM) en het Nationaal Agentschap voor landbescherming, kadaster en cartografie (ANCFCC), laat de analyse van de vastgoedmarkt een sector zien die sterk door de crisis is getroffen. Elke regio kent echter zijn eigen variaties met prijzen per vierkante meter die van stad tot stad sterk kunnen verschillen.

In Rabat laat de analyse een quasi-stagnatie van de prijzen zien, die het gevolg is van dalingen met 0,4% voor woningen en 20,6% voor beroepsmatig onroerend goed en een stijging van de grondprijzen met 6,2%. De hoofdstad kende ook een daling van de transacties met 17% aan het einde van de eerste drie maanden van het jaar 2021, na de dalingen van de residentiële verkopen met 19,1% en de goederen voor professioneel gebruik met 6,5%.

Dezelfde constatering wordt gedaan in Casablanca, waar de trend een daling met 0,8% laat zien voor woningen, 2% voor grond en een stijging met 9% voor onroerend goed voor beroepsmatig gebruik. De verkoop is met 28,8% gedaald na de aanzienlijke stijging van 32,1% die in het vierde kwartaal van 2020 werd opgetekend.

Volgens het gezamenlijk verslag van de BAM en de ANCFCC zijn de prijzen in Marrakech weliswaar met 3,5% gestegen, als gevolg van de stijging van de grondprijzen met 5,6%, maar blijkt uit de cijfers dat de prijzen van woonhuizen en beroepsgoederen met respectievelijk 0,3% en 5,9% zijn gedaald.

De transacties "zijn met 10,3% gedaald, wat zich vertaalt in een daling van 6,8% voor woonhuizen en 21% voor terreinen", aldus het verslag, dat evenwel een verbetering van 5% van de verkoop van goederen voor beroepsdoeleinden vaststelt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team