Zoeken

Onroerend goed Marokko: veel bouwterreinen stilgelegd

26 mei 2021 - 10:00 - Economie

©

Terwijl de werkzaamheden op veel bouwwerven in Marokko stil liggen, wat eigenlijk een teken van een somber klimaat zou moeten zijn in de Marokkaanse vastgoedsector, kondigen bevoegde instellingen een algemene opwaartse trend aan.

Bank Al-Maghrib en het Nationaal agentschap voor landbescherming, kadaster en cartografie (ANCFCC) constateren een lichte verbetering van de jaar-op-jaar prijsindex voor vastgoedactiva van 1,8% in het eerste kwartaal van 2021. Ondertussen draaien kranen, machines en divers materieel niet op volle toeren op verschillende bouwplaatsen, die moeite hebben om weer op gang te komen.

In een nota over de algemene trend van de vastgoedmarkt in het eerste kwartaal van 2021 leggen de centrale bank en het ANCFCC uit dat deze stijging gerechtvaardigd wordt door de stijging met 1,2% van de residentiële activa en met 2,9% voor terreinen en vastgoed voor professioneel gebruik.

In concreto, zo staat in dezelfde nota, zijn de prijzen van woningen met 1,2% gestegen. Hetzelfde geldt voor appartementen (0,9%), huizen (1,8%) en villa’s in de orde van grootte van 4,6%. Bovendien wijst het verslag op een sterke stijging van de verkoop tot 42,4% voor appartementen, 38,3% voor huizen en 59,9% voor villa’s.

De grondprijzen zijn gestegen met 2,9% op jaarbasis, terwijl de transacties met 76,1% zijn toegenomen, aldus dezelfde bron. Uit een vergelijking van de prijzen per stad in het eerste kwartaal blijkt een zekere stagnatie in Rabat en Casablanca, een stijging met 35% in Marrakech en een daling met 1,2% in Tanger, aldus economen van de Centrale Bank en het Directoraat Financiële studies en prognoses (DEPF).

Achter deze prestaties gaat een vertraging van het groeitempo van de bankkredieten in de vastgoedsector schuil, die ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 is teruggelopen van 3,2% tot 2,6%. Uit een studie gepubliceerd in 2019 over het huisvestingsbeleid in Marokko, bleek dat de vraag naar woningen zou gaan aanzwellen om tussen 2020 en 2025 zijn piek te bereiken. Maar dit hield uiteraard geen rekening met de gevolgen van Covid-19 voor de vastgoedsector in het algemeen.

Bladna.nl