Zoeken

Valken ingezet tegen duiven bij Hassan II moskee

19 april 2022 - 20:20 - Marokko

©

Een primeur in Marokko en in de Arabische wereld! Vier eieren van de slechtvalk zijn uitgekomen in een kunstmatig nest dat werd opgehangen aan de 12e verdieping van de Hassan II moskee in Casablanca. Het doel is de wildgroei van duiven op een natuurlijke manier te gaan bestrijden.

Het resultaat werd behaald na jarenlange inspanningen om de emblematische roofvogelsoort te laten nestelen op een plaats van deze hoogte en tegelijkertijd de overlast en de negatieve gevolgen van de wildgroei van duiven in de omgeving van de moskee te verminderen, door middel van een natuurlijke oplossing, schrijft Le Matin.

Lees ook: Trieste einde voor adelaar die over Marokko vloog

Het project is opgezet door de Marokkaanse vereniging voor de bescherming van roofvogels (AMPR) en het bedrijf Perliagro. De instellingen hebben hun krachten gebundeld om een ecologische oplossing voor het verschijnsel te bedenken. De eerste stap van het project, dat een primeur is in Marokko en in de Arabische wereld, was het plaatsen van een nestkast die speciaal gemaakt werd om slechtvalken aan te trekken die in het gebied zijn waargenomen, legt een lid van de AMPR uit. "Het initiatief werd uitgevoerd in partnerschap met de Regionale Directie voor Water en Bossen in Casablanca, die ook betrokken is bij het toezicht op de operaties", aldus dezelfde bron.

Het nestkastje is geïnstalleerd op de 12e verdieping van de moskee en is naar het oosten gericht om te profiteren van de eerste zonnestralen in de ochtend, terwijl het beschut blijft tegen de wind. Minder dan twee maanden na de installatie begon een paartje slechtvalken schuchter de omgeving van de nestkast te bezoeken. Dankzij de installatie van een camera bij de nestkast, kon de AMPR het uitkomen van vier slechtvalk-eieren in de eerste week van april 2022 volgen.

Lees ook: Levende valken in beslag genomen op luchthaven Casablanca

De slechtvalk is een Marokkaanse vogelsoort, die traditioneel tijdens de jacht wordt gebruikt. De roofvogel wordt ook beschouwd als de snelste soort in het dierenrijk. Het dier haalt snelheden tot 320 kilometer per uur tijdens zijn spectaculaire duikvlucht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team