Zoeken

VAE weigeren Antwerpse drugscrimineel ‘Dikke Nordin’ uit te leveren

23 januari 2022 - 09:40 - Wereld

©

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) weigeren de Antwerpse drugscrimineel Nordin El Hajjioui, beter bekend als ’dikke Nordin’ uit te leveren, ondanks meerdere verzoeken van de Belgische regering. Dikke Nordin wordt vervolgd voor internationale drugssmokkel en het aansturen van een criminele organisatie.

El Hajjioui wordt al jaren gezocht door de Antwerpse gerechtelijke autoriteiten en wordt beschouwd als één van de hoofdrolspelers in de cocaïnehandel van de stad. Daarnaast wordt hij ook in verband gebracht met een reeks brandstichtingen en schietpartijen, schrijft Het Nieuwsblad.

Lees ook: Marokko en Nederland bespreken uitleveringsverdrag

In 2020 stuurde het Antwerpse parket drie verzoeken naar de VAE om El Hajjioui uit te leveren. El Hajjioui, die in Dubai verblijft, startte een gerechtelijke procedure tegen zijn uitlevering aan België. Een rechtbank in Dubai stelde hem in het gelijk en wees de drie verzoeken af.

Lees ook: Dubai: belangrijkste Marokkaanse cannabisimporteur uitgeleverd

De Belgische minister van Justitie heeft in december een uitleveringsverdrag gesloten met de VAE, maar de uitleveringsverzoeken dateren van voor deze overeenkomst. Het ministerie van Justitie en het parket van Antwerpen zeggen nu dat ze de vonnissen van de drie afgewezen verzoeken eerst gaan bestuderen, alvorens nieuwe stappen te zetten. België heeft ook nog andere uitleveringsverzoeken lopen voor drugscriminelen die zich hoogstwaarschijnlijk in Dubai bevinden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team