Zoeken

Marokko en Nederland bespreken uitleveringsverdrag

16 december 2021 - 10:00 - Marokko

©

Op verzoek van Marokko wordt er samen met Nederland bekeken welke mogelijkheden er zijn voor een uitleveringsverdrag tussen beide landen. Dat laat minister Knapen van Buitenlandse Zaken weten aan de Tweede Kamer. Nederland heeft nog geen officieel uitleveringsverdrag met het koninkrijk.

Nederland en Marokko hebben in juli een overeenkomst getekend met betrekking tot een actieplan om de "dialoog en samenwerking te verstevigen op onderwerpen van wederzijds belang". Dat gaat onder meer over veiligheid, politie en justitie, migratie en handel. Ook de verkenning van mogelijkheden voor een uitleveringsverdrag is een onderdeel van deze samenwerking tussen Nederland en Marokko. Volgens minister Knapen hebben de landen afgesproken om "de samenwerking op terugkeer" te verbeteren en meer gebruik te maken van de bestaande mogelijkheden voor legale migratie, schrijft NOS.

Lees ook: Nederlandse Marokkanen steeds vaker slachtoffer vastgoedzwendel

Het thema migratie ligt gevoelig in de betrekkingen tussen Nederland en Marokko. Het afbreken van de dialoog tussen de Marokkaanse ambassadeur en staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid, leidde twee jaar geleden tot veel ophef. Marokko annuleerde op de valreep een gesprek over de problemen rond migratie en het terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Rabat werkt namelijk niet mee aan de repatriëring van deze mensen.

Lees ook: Marokkaan aangevallen met bijl in Spanje

Minister Knapen heeft het in zijn brief aan de Tweede Kamer ook over de zaak rond de Marokkaanse journalist Omar Radi. De journalist werd in Marokko veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar, op verdenking van spionage voor de Nederlandse ambassade in Rabat. Minister Knapen verwierp die beschuldiging van spionage recent en schrijft nu dat Nederland tijdens een topoverleg met Marokko, de zaak vorige maand opnieuw heeft besproken en zijn ongenoegen heeft geuit over "de aantijgingen van spionage die we nadrukkelijk verwerpen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team